Vaatlejad: Süüria režiim transportis mitusada IS-i võitlejat Idlibisse (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buss äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejatega lahkumas Qalamuni piirkonnast Süürias.
Buss äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejatega lahkumas Qalamuni piirkonnast Süürias. Foto: AFP / Scanpix

Süüria

Süüria režiimiväed transportisid mitusada äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejat riigi idaosast viimasesse veel mässuliste käes olevasse provintsi, teatasid vaatlejad esmaspäeval.

Üle 400 pühasõdalase toodi ööl vastu esmaspäeva Deir Ezzori provintsis asuva Albu Kamali linna ümbruse kõrbest Idlibi provintsi, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

IS-i võitlejad saabusid esmaspäeval koidu ajal Idlibi idaosa maapiirkonda, mille lähedal tegutsevad ka teised pühasõdalaste rühmitused, teatas vaatluskeskus.

"Praegu ei ole meil täpset infot, kas nad on nendele aladele sisenenud," ütles vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman esmaspäeva õhtul.

Süüria režiimi liitlase Venemaa ja Türgi vahel eelmisel nädalal saavutatud kokkulepe puhvertsooni loomises Idlibi ümber on seisanud režiimivägede pealetungi pühasõdalaste ja ülestõusnute käes olevatele aladele Idlibis.

Üle poole provintsist on džihadistliku koalitsiooni Hayat Tahrir al-Sham (HTS) kontrolli all, mida juhib terrorivõrgustiku Al-Qaeda endine haru Al-Nusra Rinne. Ülejäänud provints on Türgi toetatud ülestõusnute käes.

Idlibis tegutseb ka teisi džihaadirühmitusi, nagu Al-Qaedaga seotud Hurras al-Deen.

Süüria režiimiväed on IS-i võitlejaid ühest riigi piirkonnast teise liigutanud ka varem.

Mais transporditi umbes 1600 inimest - IS-i võitlejad ja nende sugulased - pealinna Damaskuse Ida-Ghouta eeslinnast bussidega Badija kõrbesse Iraagi piiri lähedal.

Liibanoni šiialiikumise Hizbollah teatel evakueeriti 2017. aasta augustis sajad IS-i võitlejad Süüria-Liibanoni piirialadelt Deir Ezzori.

Mõne aasta eest Süürias suuri alasid kontrollinud IS-i käes on riigis veel väike tasku Deir Ezzori provintsis, mida püüavad vallutada USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles