CIA teravustab fookust rahvusriikidest vastastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA direktor Gina Haspel.
CIA direktor Gina Haspel. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor Gina Haspel ütles eile, et Ühendriigid teravustavad oma fookust rahvusriikidest vastastele, säilitades samal ajal valvsuse terrorirühmituste suhtes.

Haspel nimetas Kentucky osariigis Louisville´i ülikooli McConnelli keskuses peetud kõnes oma prioriteedina luureandmete kogumise tõhustamist rahvusriikidest vastaste kohta lisaks islamiäärmuslastele.

«Meie jõupingutusi nende keeruliste luurelünkade täitmiseks on aastaid varjutanud 11. septembri terrorirünnakute valguses luurekogukonna õigustatult suur rõhuasetus terrorismivastasele võitlusele,» lausus  ta.

«Rühmitused nagu Islamiriik ja Al-Qaeda jäävad meie meie sihiku keskmesse, kuid me teravustame oma fookust rahvusriikidest vastastele,» lausus mais CIA direktoriks saanud Haspel.

USA tähtsaima välisluureteenistuse direktor ütles ka, et pingutab investeeringute suurendamise nimel luuretöötajate võõrkeelte oskusesse, et nad oleksid paremini häälestatud kultuuridele, kus nad töötavad. Veel ühe prioriteedina mainis ta välismaal tegutsevate CIA töötajate arvu suurendamist.

Põhja-Koreast rääkides ütles ta, et Pyongyang peab oma tuumaarsenali hoovaks ja režiimi säilimise võtmeteguriks.

«Ma ei arva, et nad tahavad sellest kergelt loobuda,» sõnas Haspel pisut enne seda, kui USA president Donald Trump avaldas lootust, et ta saab varsti teatavaks teha teise tippkohtumise kuupäeva Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Haspeli hinnangul on Ühendriigid praegu liidrite vahel sisse viidud dialoogi tõttu paremas positsioonis kui aasta tagasi, kui Põhja-Korea viis läbi seninägematuid raketikatsetusi.

Hiinast kõneledes ütles ta, et CIA jälgib Pekingi globaalseid ambitsioone, sealhulgas investeeringuid Aafrikas, Ladina-Ameerikas, Vaikse ookeani saartel ja Lõuna-Aasias.

«Nad tahavad Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas mõistagi domineerida ja kahjuks töötavad nad USA mõju kahandamise nimel, et edendada piirkonnas oma eesmärke,» lausus Haspel.

CIA direktori sõnul kannatab iraani rahvas majandusprobleemide käes, sest islamivabariigi majandust on halvasti juhitud. Haspel möönis, et teda on üllatanud see, kui palju raha kulutab Iraan Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi toetamiseks ja oma mõjuvõimu laiendamiseks Iraagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles