Ungarlane: vajame mustlasest koolijuhte

Alo Raun
, Praha
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlaslapsed Ungaris.
Mustlaslapsed Ungaris. Foto: SCANPIX

Ungari ajakirjanik ning mustlaste ehk romade õiguste eest võitleja Judit Klein tegi täna Prahas hariduskonverentsil ettepaneku, et riikides, kus on probleeme roma vähemuse õppeedukusega, oleks vaja õpilastele rohkem positiivseid eeskujusid – näiteks samast rahvusest õpetajaid või koolijuhte.

Tema väitel tunnevad mustlased sageli, et nad pole koolis teretulnud ning neil ei ole koolist piisavalt kasu näiteks tulevikus tööleidmisel, mistõttu ei ole nad ka motiveeritud edasi õppima.

Kleini sõnul on aga näiteks Ungaris Pecsi linnas üks tavatu kool - Gandhi gümnaasium -, kus on vähemalt viis romast õpetajat ning isegi koolijuht on selle rahvusvähemuse esindaja. See on tema sõnul väga hea ning järgmist vääriv olukord, sest romad vajavad positiivseid eeskujusid, kes motiveerivad oma käitumise ja saavutustega neid edasi pingutama ning peavoolu-ühiskonda sulanduma.

Gandhi gümnaasium on Kleini väitel eriline ka selles mõttes, et see on suunatud spetsiaalselt romadele, eesmärgiga harida kõige andekamaid mustlasi ning aidata neil saada kesk- või miks mitte kõrgharidust. Tema hinnangul on nende riigis romade seas kõrgharitute osakaal kuskil protsent, samas kui neid on riigi elanikkonnast kokku kuskil kümnendik.

Algselt eraalgatusena loodud Gandhi kool on praeguseks riiklik ning seal käivate laste õppimine – sealhulgas ühiselamu, ühistransport ja toitlustamine - makstakse täies mahus kinni.

Kleini sõnul on üks valus probleem Ungaris ka see, et ligi kolmandik sealsetest romadest käivad erikoolis – samas ei saa olla võimalik, et nende seas on kergete vaimsete probleemidega inimesi rohkem kui teiste seas, kindlasti mitte nii suures mahus.

Tema väitel on romade sellises koolis käimise pluss see, et seal tegeletakse nendega rohkem, aidatakse paremini hakkama saada, kuid teisalt pole seal antav haridus piisavalt hea, et anda neile hea vundamendi tööturule sisenemiseks.

Klein esines Prahas konverentsil «Tulevikuharidus», mille korraldasid Tšehhi, Eesti, Leedu ja Ungari Goethe Instituudid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles