USA ostab raketibaaside kaitsmiseks uued helikopterid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huey helikopter Vietnamis.
Huey helikopter Vietnamis. Foto: akg-images / scanpix

USA õhuvägi tellib ettevõttelt Boeing 2,38 miljardi USA dollari ehk 2,02 miljardi euro eest uusi helikoptereid, et vahetada välja Vietnami sõja aegadest pärit nn Huey'd ehk Belli poolt toodetud UH-1 kopterid, mida kasutatakse raketibaaside valvamiseks.

Õhuvägi ostab 84 MH-139 helikopterit, mis vahetavad välja praegusel hetkel sama ülesannet täitvad UH-1 kopterid.

«Uued helikopterid saavad olema oluliseks tööriistaks lenduritele, kelle ülesandeks on mandritevaheliste ballistiliste rakettide kaitsmine,» teatas õhuvägi eile tehtud avalduses.

MH-139 näol on tegu sõjaväeliseks otstarbeks ehitatud Leonardo AW139 helikopterist ning seda toodavad üheskoos Boeing ning Leonardo. MH-139 toodetakse Pennsylvania osariigis Philadelphia linnas. Esimene helikopter võetakse kasutusse 2021. aastal.

Boeingi kõrge ametnik David Koopersmith ütles, et ettevõte on usalduse eest tänulik. 

Vietnami sõja aegadest pärit ning 1970. aastal teenistusse võetud Huey'de väljavahetamiseks avaldasid survet Montana, Wyomingi ja Põhja-Dakota osariikidest kongressi valitud saadikud. Just nendes osariikides asuvad USA raketibaasid.

Märtsis kirjutasid kuus USA senaatorit õhuväele kirja, milles kutsuti üles uusi helikoptereid hankima. «Ajal, mil meie riik uuendab oma tuumaarsenali suurenenud globaalsete ohtude ning lähedalseisvate vastaste tõttu, ei tohi me edasi lükata võimekuste arendamist, mis aitavad meie mandritevahelisi ballistilisi rakette kaitsta,» seisis kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles