Yana Toom: europarlament ei pea vähemuskeelset haridust segregatsiooniks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Parlamendi kultuuri- ja hariduskomisjon avaldas eile toetust vähemuskeeltes hariduse andmisele liikmesriikides. Europarlamendi saadiku Yana Toomi sõnul näitab see, et erinevalt Eesti valitsusest ei peata Brüsselis vähemuskeelset haridust segregatsiooniks. 

Eile kiitis europarlamendi kultuuri- ja hariduskomisjon heaks oma arvamuse parlamendi kodanikuvabaduste, justiits- ja siseasjade komisjoni koostatavasse raportisse «Vähemuste õiguste miinimumstandardid» ning leidis, et emakeelne haridus mängib olulist rolli keeleliste õiguste tagamisel ja Euroopa Liidu kodakondsuse väärtuse suurendamisel.

Samas kutsuti liikmesriike üles looma tingimusi piirkondlike, etniliste ja keeleliste vähemuste hulka kuuluvatele isikutele emakeelse hariduse omandamiseks kõikidel tasanditel.

Komisjoni eilsel hääletusel osalenud Eestist valitud saadik Yana Toom teatas täna, et «vastupidiselt Eestis levinud müüdile ei arva Euroopa Parlamendi haridus- ja kultuurikomisjon, et vähemuskeelne haridus on segregatsioon.»

«Mina kui oma fraktsiooni variraportöör võtsin selle dokumendi eelnõu arutamisest otseselt osa. Kõikide peamiste fraktsioonide esindajad olid üksmeelel selles, mis puudutab vähemuskeelse hariduse toetamist. Arvamus kiideti heaks 14 poolthäälega. Vastu olid ainult kaks parlamendiliiget, erapooletuid ei olnud,» märkis Keskerakonna liige Toom pressiteate vahendusel.

Haridus- ja kultuurikomisjoni dokumendis rõhutatakse, et «emakeel on kultuurilise ja isikliku identiteedi keskne element ja vähemuste kultuuri lahutamatu osa, mis tagab selle väljenduse, leviku ja edasikandmise.»

«Samal ajal kui Eesti parempoolsed erakonnad otsivad võimalusi piirata vähemuste emakeele - vene keele – kasutamist avalikus ruumis ja suruda see välja haridussüsteemist, tuletatakse Brüsselist meile viisakalt meelde: rahvusvähemuste õiguste austamine on üks ELi põhiväärtusi,» märkis Toom.

Raporti «Vähemuste õiguste miinimumstandardid» läbivaatamine Euroopa Parlamendi täiskogul on kavandatud oktoobriks.

Euroopa Liidul ei ole vähemuste küsimustes selget pädevust liikmesriikide üle.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles