Šveitsi kogemus: burkakeeld tabab eelkõige spordi- ja filmifänne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmisõber superkangelase Deadpooli kostüümis.
Filmisõber superkangelase Deadpooli kostüümis. Foto: Andrew Kelly / Reuters / Scanpix

Teise kantonina Šveitsis otsustas Sankt Gallen kehtestada nädalavahetusel toimunud rahvahääletusel nn burkakeelu, millega muutub karistatavaks nägu katvate rõivaste kandmine avalikus kohas, kuid statistika Ticino kantonist, mis kehtestas sarnase keelu kaks aastat tagasi, näitab, et eelkõige saavad trahvi hoopis spordifännid.

Lõuna-Šveitsis asuva Ticino kantoni võimude andmeil on nad näokatte keeldu puudutava seadusepunkti alusel tegelenud kahe aasta kestel vähem kui 50 juhtumiga ning neist 90 protsendi puhul olid seaduserikkujateks jalgpallifännid.

Tänavu on sealne politsei burkakeelu rikkumise tõttu menetlenud 11 juhtumit. Kümnel puhul eksisid näo katmise keelu vastu jalgpalli- ja jäähokifännid ning ühel puhul pidi trahvi maksma filmisõber, kes esilinastuse puhuks oli end riietanud superkangelase Deadpooli kostüümi.

Mitte ühtegi burkakandjat aga korrakaitsjad vahele ei võtnud.

Piirkondliku nn burkakeelu kehtestamist toetas pühapäevasel referendumil ligi 67 protsenti Sankt Galleni kantonis hääletamas käinutest.

Sankt Galleni kantoni parlamendi saadikud võtsid mullu vastu seaduse, mille teksti kohaselt ohustab iga inimene, kes muudab end näo katmisega avalikus kohas tuvastamatuks, julgeolekut ning sotsiaalset ja usulist rahu ning talle määratakse selle eest trahv.

Seadus võeti piirkondlikus parlamendis vastu parempopulistide ja tsentristlike parteide toetusel.

Küsimus jõudis referendumile, kuna Roheline Partei ja Noored Sotsialistid nõudsid asjas rahvahääletust.

Šveitsi valitsus oli läinud aastal vastu algatusele, millega sooviti keelata kogu riigis burka kandmine, leides, et iga piirkond peaks otsustama sobivate meetmete üle ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles