Iraani president süüdistas USA kavas valitsuse kukutamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Hassan Rouhani ÜRO Peaassambleel kõnelemas.
President Hassan Rouhani ÜRO Peaassambleel kõnelemas. Foto: JOHN MOORE / AFP

Iraani president Hassan Rouhani süüdistas teisipäeval ÜRO Peaassambleel USA presidenti Donald Trumpi kavatsuses kukutada Iraani valitsus.

"On irooniline, et USA isegi ei ürita varjata kavatsust Iraani valitsuse kukutamiseks, mida see ise nimetab läbirääkimisteks. Osapooled saaksid teineteist kuulata ka siinsamas kohtumisel, kui dialoogi sündimist tõesti tahetakse ja selleks pole vaja eraldi kohtumist," ütles Rouhani.

"Tegemist on rahvusvahelise julgeolekuga, mis ei ole Ühendriikide sisepoliitiline mängukann," manitses president.

USA president kutsus teisipäeval riike liituma Washingtoni püüdlustega isoleerida Iraan rahvusvahelisel areenil.

USA on alustanud "majandussurve" kampaaniat, et keelata Iraanile raha, mida sel on vaja oma "verise plaani" edendamiseks Süürias ja Jeemenis, kus kestavad kodusõjad, ütles Trump ÜRO Peaassambleel.

Trump tõi esile USA lahkumise Iraani tuumaleppest varem sel aastal ja Teheranile majandussanktsioonide taaskehtestamise.

Iraan ei pea lugu oma naaberriikidest ega nende piiridest. Režiim, mis hüüab "surm Ameerikale" ja ähvardab Iisraeli hävinguga, ei tohi saada vahendeid, mis võimaldavad tuumalõhkepea ehitamist, rõhutas Trump.

Tema sõnul külvab Teherani juhtkond "kaost, surma ja hävingut".

Trumpi sõnul ei kohtu ta Iraani liidritega enne, kui riik oma hoiakut muudab.

"Iraan on käitunud väga halvasti," ütles Trump kohe saabumisel ÜRO Peaassambleele.  Presidendi sõnul astub USA praegu Iraani suunal "mitmeid" samme, sealjuures kehtestab sanktsioone.

USA teatas varem sel aastal väljaastumisest Iraani ja suurriikide vahelisest tuumaleppest ja taaskehtestas Teheranile majandussanktsioonid.

Trump sõnul ootab ta Iraaniga "häid suhteid", kuid " Iraanil tuleb oma hoiakut muuta".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles