Uus pööre: tühjaks tehtud transpordifirma kaebas endised juhid ja töötajad kohtusse (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paari kuu eest Via3L Speditioni uue juhina alustanud Seppo Tanieli sõnul oli vaatepilt tühjas kontoris sürrealistlik.
Paari kuu eest Via3L Speditioni uue juhina alustanud Seppo Tanieli sõnul oli vaatepilt tühjas kontoris sürrealistlik. Foto: Sander Ilvest

Ühe nädalavahetusega kogu vara ja töötajad kaotanud transpordi- ja logistikafirma Via3L Spedition läks endiste juhtide ja töötajate vastu kohtusse, kus nõuab neilt 6,5 miljonit eurot.

Kerime korraks ajas tagasi. Juuli alguses tabas Via3L Speditionit šokk, kui suuromanikud avastasid, et olid paari päevaga ilma jäänud ettevõtte autodest, arvutitest, klientidest, oskusteabest, aga ka pea kõigist töötajatest.

Firma omanikud eesotsas Meelis Saaresaluga süüdistasid suurvarguses otseselt Via3L Speditioni eksjuhte Elmer Maasi ja Lauri Latti, kes kuuldavasti alustasid kõrvalt uue logistikafirmaga Nordic Spedition OÜ. Olgu siiski öeldud, et kumbki mees ei kuulu praegu formaalselt viimase juhatusse ega omanike ringi.

Juuli lõpus kirjutas Postimees juhtunust uuesti. Kui varem loopisid osapooled teineteise pihta süüdistusi meedias, siis toona oli antud asjale juba ametlik käik: Põhja ringkonnaprokuratuur alustas kriminaalmenetlusega, mille eesmärk on välja selgitada võimaliku varguse tagamaad. Ei prokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ega Via3L Speditionit esindav Cobalti advokaat Lembit Tedder ei soostunud menetlust täpsemalt kommenteerida.

Räige suurvargus

Nüüd, pea kolm kuud hiljem, on Via3L Spedition alustanud endiste juhtide Maasi ja Latti, samuti kõigi 25 töötaja ning Nordic Speditioni vastu kohtuteed, nõudes neilt rahalise kahju hüvitamiseks ja viivisteks kokku 6,5 miljonit eurot. 

Lembit Tedder selgitas, et tegemist on kahjusummaga, mille on kokku löönud audiitorbüroo Grant Thornton Baltic OÜ. Lisaks rahale nõuab ettevõte ka ärisaladuste õigustamata avaldamise ja kõlvatu konkurentsi osutamise lõpetamist.

Kohus on Via3L Spedition hagi taganud arestides Nordic Spedition OÜ arvelduskontod enam kui 4 miljoni euro ulatuses, seadnud kohtulikud hüpoteegid kostjate kinnisvarale ning arestinud ka nende osalused ettevõtetes selleks, et tagada hagi rahuldava kohtuotsuse täitmine. Vastasel juhul võivad kostjad end varatuks muuta, mida oldigi asutud juba tegema, näiteks võõrandades lähedasele isikule kinnisvara, lisas Tedder.

Advokaat rõhutas, et nende hinnangul on jätkvualt tegemist suurvargusega ja iseenesest mõista kasutavad nad kõiki seaduslikke võimalusi enda õiguste kaitseks. Ta lisas, et kohtusse kaevatud töötajad pidid andma endale selgelt aru, et tegemist on räigelt ebaeetilise ja ebaseadusliku teoga. 

Eestis ei kehti pärisorjus

Via3L Speditioni endisi töötajaid ja selle juhte, Lauri Latti ja Elmer Maasi esindav vandeadvokaat Paavo Koch ütles hakatuseks, et tema sõnul on tervitatav, et transpordifirma suuromanikud on asunud ajakirjanduses laimukampaania korraldamise asemel kohtuteele. 

Siiski leidis ta, et tegu on õiguslikult perspektiivitu ja eetiliselt kahtlase nõudega, mille esitamine on suuromanike poolt pigem emotsionaalne kui õiguslik. «Tõenäoliselt soovib suuromanik sellise käiguga oma endistele töötajatele lahkumise eest kohta kätte näidata ja neile emotsionaalselt survet avaldada. Eestis ei kehti pärisorjus ja töötajatel on õigus endale sobivat töökohta valida. Pereheitmine ei ole õigusvastane tegevus, seda on varem juhtunud ja juhtub ka tulevikus,» märkis ta.

Advokaadi sõnul on töötajad valmis end esitatud nõude vastu kaitsma ja kaebavad suuromanike poolt hagi tagamiseks taotletud kohtumääruse edasi. «Suuromanike tänane käitumine on kõige ilmekam näide, miks need inimesed ettevõttest üldse lahkusid. Nõue on esitatud valimatult kõigi vastu ja tundub, et suuraktsionäril polnud seejuures isegi teadmist, kes tema heaks töötasid. Näiteks on saanud nõude ka töötaja, kes pärast 1-kuulist katseaega lahkus,» lausus Koch.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles