Geopoliitilised võimumängud: Euroopa Liit loob alternatiivi Hiina uue siiditee projektile (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qinzhou sadam Lõuna-Hiinas mängib geograafilise oma asukoha poolest olulist rolli Hiina siiditee projektis.
Qinzhou sadam Lõuna-Hiinas mängib geograafilise oma asukoha poolest olulist rolli Hiina siiditee projektis. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Euroopa Liit kävitab suuremahulise investeerimisprojekti, et toetada Aasia riikide arengut ja pakkuda neile alternatiivi niinimetatud uue siiditee projektile (BRI).

Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid uuele Aasia ühendamise strateegiale heakskiidu andma veel enne Euroopa ja Aasia riikide tippkohtumist oktoobris. Plaan näeb ette investeeringuid transporti, energeetikasse ja digimajandusse, toetades samal ajal ka keskkonna- ja tööstandardeid.

Brüsseli teatel ei ole tegu vastusega ühelegi teisele sarnasele projektile, ent siiski näib see suuresti pakkuvat alternatiivi Hiina vööndi ja tee projektile, mis näeb ette kaubandustaristu rajamist eelkõige Aasias ja Aafrikas, kasutades selleks miljarditesse dollaritesse küündivaid laene Hiina pankadelt. Seejuures märkis ka Brüssel plaani tutvustades, et see «ei koorma riike laenuga, mida need ei suuda tagasi maksta, mis on olnud aga Hiina projekti peamine kriitika.

EL-i välispoliitikajuhi Federica Mogherini sõnul on juba kuid peetud läbirääkimisi Aasia riikidega, mis on huvitatud Euroopa poole pöördumisest. «Meie initsiatiivi eesmärk on luua töökohti ja toetada majanduskasvu, tuues kasu kohalikele kogukondadele,» ütles ta.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker on varasemalt kutsunud liitu oma välispoliitilist tegevust tugevdama, et see oleks vastavuses liidu majandusliku võimekusega, seda eriti vastusena USA presidendi Donald Trumpi Ameerika kesksele poliitikale ja Hiina hoogsale investeerimistegevusele arengumaades.

Hollandi Clingendaeli Instituudi Euroopa Liidu-Aasia suhete ekspert Maaike Okano-Heijmans ütles asja kommenteerides, et tegu on olulise sammuga kuna Euroopa Liitu on kritiseeritud väheses reageerimises Hiina tegevustele.

«Enam ei saa me öelda, et neil pole visiooni. Nüüd on väljakutseks aga selle reaalseks alternatiiviks muutmine neile riikidele, sest selleks on tarvis raha,» ütles Okano-Heijmans uudisteagentuurile AFP, lisades, et rahaliste ressursside osas on Hiinaga keeruline konkureerida.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles