Toetusmeede NUTIKAS kasvatab teadusmahukat majandust

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NUTIKAS meede Tallinna innovatsioonifoorumil MELT 2018
NUTIKAS meede Tallinna innovatsioonifoorumil MELT 2018 Foto: Sven Paulus / ETAg

Kuidas parima tulemuse nimel edukalt lõimida tootearendust ning teadusmahukat lähenemist? Siin ulatab ettevõtetele abikäe toetusmeede NUTIKAS, mis aitab firmadel tellida teadusasutustelt vajalikke tootearendusprojekte või rakendusuuringuid.

NUTIKAS meede aitab kaasa Eesti majanduse teadmusmahukuse kasvule, toetades teadusasutuste ja ettevõtete koostööd. See tõstab ka teadusasutuste võimekust ettevõtlusele vajalike rakendusuuringute läbiviimiseks nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondades (IKT, tervisetehnoloogiad ja ressursside tõhusam kasutamine).

Taotletava toetuse suurus võib olla 20 000 kuni 2 miljonit eurot projekti kohta. Toetatavate tegevuste kestus on kuni kolm aastat ja need peavad olema lõppenud hiljemalt 31. augustil 2022. Taotlejaks saab olla Eesti äriregistris registreeritud ettevõte, kelle huvides rakendusuuringut või tootearendusprojekti läbi viiakse.

Ettevõte peab osalema uuringus omapoolse rahalise panusega, mis sõltub ettevõtte suurusest ja toetatavast tegevusest. Äriplaani koostamisel on võimalik konsulteerida Tartu Ärinõuandla ning SA Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse ettevõtluskonsultantidega.

Meetme rakendaja on SA Archimedes koostöös Eesti Teadusagentuuriga ja selle kogumaht Euroopa Regionaalarengu Fondi toel on 26,6 miljonit eurot.

Jaanuaris avas SA Archimedes III taotlusvooru. Taotlusvooru tänavune toetuse maht on 15 miljonit eurot ja voor on avatud kuni 19. detsembrini 2018. Taotlusi saab esitada jooksvalt ning neid hindab Eesti Teadusagentuuri juures tegutsev juhtkomisjon,  kes kaasab hindamisse eksperdid.

NUTIKAS OOTAB ETTEVÕTJAID TAOTLEMA

Miks on ettevõtjal tark taotleda NUTIKAS meetmest toetust ja kuidas kummutada eelarvamus, et taotlus- ja aruandlusprotsess on selle puhul liiga bürokraatlik? Vastab Eesti Teadusagentuuri nutika spetsialiseerumise valdkonna juht Viktor Muuli.

Kui ettevõttel endal puudub vajalik kompetents või tehnoloogiline baas, mida on vaja uue toote või teenuse arendamiseks, ja teadusasutustes on need mõlemad olemas, siis on selline koostöö ettevõtte jaoks väga tõhus ja efektiivne võimalus oma arengut toetada. 2017. aasta lõpus viisime läbi meedet puudutava tagasiside küsitluse ettevõtete seas. Kui toetust varem mittetaotlenud ettevõtetest tervelt veerand pidas taotlemist näiliselt keerukaks, siis selle protsessi läbi teinud ettevõtted pidasid toetuse mahu ja bürokraatia vahekorda igati mõistlikuks.

NUTIKAS toetusemäärad sõltuvad ettevõtte suurusest ja käibest
NUTIKAS toetusemäärad sõltuvad ettevõtte suurusest ja käibest Foto: Eesti Teadusagentuur SA

NUTIKAS meetmel on käimas kolmas taotlusvoor. Kuidas on meetmel seni läinud ehk kui palju on juurde tulnud projekte ja palju on välja jagatud toetusraha? Vastab SA Archimedes meetmehoidja Tea Tassa.

Kolmandasse vooru on esitatud 13 taotlust, neist neli on rahastatud, kolme ei rahastatud ja kuus on hindamisel. Rahastatud taotlused on saanud toetust kogusummas 247 762€ ehk III voorus on toetust saanud 75% hinnatud taotlusest. Vooru eelarve jääk on 14 752 237€.

Kokku on perioodil jaanuar 2016 kuni august 2018 esitatud 81 toetuse taotlust kogusummas 37 755 850 eurot. Hinnatud on 71 taotlust. Rahastatud on 32 projekti, toetuse kogusummas 10 532 648 eurot. Seega on saanud rahastust 45% hinnatud taotlustest.

Kokku on meetme eelarve 26 586 466€, meetme eelarve jääk on hetkel 16 053 818€. Valdkondlik jaotus on üsna ühtlane, enim ehk 21 on IKT projekte, ressursside tõhusama kasutamise vallas on neid 17 ja tervisetehnoloogiate puhul 8. III voor kestab kuni 19.12.2018 või eelarvemahu täitumiseni, vooru eelarve maht on 15 miljonit eurot.

Milline ettevõtja võiks päris kindlasti mõelda meetme taotlemisele?

Taotlemisele võiks mõelda ettevõte, kes tunneb, et vajab oma ettevõte edasiseks arenguks tõuget innovatsiooni näol, ettevõte, kes soovib kasvada teadmusmahukamaks.

Milline on olnud tagasiside seni taotlenud ettevõtetelt?

Võiks öelda seda, et taotlusprotsess võib tunduda esmapilgul keeruline, kuid koostöös valitud TA asutusega ei tohiks taotluse kokkupanek olla liiga vaeva nõudev. Edasine projekti kulude esitamise protsess on kiire ja ilma suurema bürokraatiata.

ETAG JA SA ARCHIMEDES JAGAVAD PARTNERITEGA ETTEVÕTLUSNÄDALAL INFOT RAHASTUS- JA KOOSTÖÖVÕIMALUSTE KOHTA

Ettevõtlusnädal on suurim kodumaine ettevõtlusfestival, mis toimub oktoobri esimesel nädalal kõikjal üle Eesti. SA Archimedese, Eesti Teadusagentuuri, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, ADAPTERi ja MAK-võrgustiku koostöös toimuvad neljas Eesti linnas ettevõtjatele mõeldud infoseminarid. Lisaks tutvustatakse meedet NUTIKAS 16.10 Kuressaares toimuval meetmete infoseminaril.

Võrus, Tartus, Tallinnas ja Jõhvis toimuvate seminaride käigus tutvustatakse lähemalt ettevõtete ja teadusasutuste koostöö toetamiseks mõeldud meedet NUTIKAS. Selle raames jagavad oma kogemusi ka toetust taotlenud ettevõtted. Ka antakse ülevaade, millistes EL teadusprogrammi Horisont 2020 osades saavad ettevõtted osaleda ja esitletakse konkreetselt ettevõtetele suunatud toetusskeeme.

EAS tutvustab ettevõtte arenguprogrammi ning Adapter.ee näitab, kuidas ühe kontaktpunkti kaudu saab ettevõte juurdepääsu enam kui 3500 teadlase ja inseneri teadmistele ja oskustele. Lisaks jagatakse seminaridel teavet teadus- ja tehnoloogiapakti osas ning räägitakse sellestki, kuidas koolid ja ettevõtted saavad omavahel koostööd teha. Pärast ettekandeid toimuvad huvilistele konsultatsioonid.

Infoseminarid toimuvad

Võrus (Stedingu kohvik, Stedingu maja, Kreutzwaldi 15, Võru), esmaspäeval 1. oktoobril algusega kell 15:00.

Tartus (Dorpati konverentsikeskus, Petersoni saal, Turu 2, Tartu), teisipäeval 2. oktoobril algusega kell 14:00.

Tallinnas (SEB innovatsioonikeskus, Tornimäe 2, Tallinn), kolmapäeval 3. oktoobril algusega kell 13:00.

Jõhvis (Kaubanduskeskus Tsentraal, Keskväljak 4, Jõhvi), reedel 5. oktoobril algusega kell 13:00.

Kuressaares (kohal ainult meede NUTIKAS) (Hotell Meri konverentsisaal, Pargi 16, Kuressaare), teisipäeval 16. oktoobril algusega kl 12:30.

KAUGJUHITAV SÕIDUK TULEB PÄÄSTJATELE APPI

Möödunud põuane suvi tõi Eestis ja mujal Euroopas kaasa suuri metsatulekahjusid. Loodetavasti tuleb juba varsti sellistel puhkudel tuletõrjujatele appi AS Milrem päästeplatvorm, mille pea 2 miljonilise eelarvega rakendusuuringut toetab NUTIKAS meede. Eesmärk on arendada kaugjuhitavate sõidukite võimet väljaspool korrapärast linnakeskkonda oma ümbrust ja asukohta tajuda ning ise hakkama saada olukorras, kus side operaatoriga ja satelliitpositsioneerimine võib katkeda. Lähemalt rääkis projektist TÜ ja TalTech teadlaste konsortsiumiga koostööd tegeva Milremi arendusprojektide juht Heli Lukner.

AS Milrem arendatav kaugjuhitav päästeplatvorm
AS Milrem arendatav kaugjuhitav päästeplatvorm Foto: AS Milrem

AS Milrem arendab mehitamata maastikusõidukeid. Ettevõtte toodete hulka kuuluvad nii sõidukid ise kui ka nende juhtimissüsteemid ja valdkonnaspetsiifilised tööriistad. Meie väga kiirelt arenevas ärivaldkonnas on edu aluseks aktiivne koostöö teiste ettevõtete, riigiasutuste ja teadlastega. NUTIKAS meetmes taotlesime toetust sõiduki juhtimisautonoomia arendamiseks koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooliga. Usume, et Eesti teadlastel on suur potentsiaal toetada Eesti ettevõtteid. Seepärast otsisime partnereid töörühmade hulgast, mille tegevusvaldkonnad on lähedased Milremi jaoks oluliste uurimissuundadega. Arendusprojekti ettevalmistamine algas 2017. aasta kevadel ning taotluse esitamiseni jõudsime sama aasta lõpuks. Seitse kuud hiljem saime positiivse otsuse ning praegu oleme partneritega läbirääkimiste faasis. Juba projekti ettevalmistamine on aidanud meil paremini mõista Eesti teadusasutustega koostöö tegemise spetsiifikat. Kui läbirääkimised partneritega lõpevad edukalt, arendab projekt kindlasti nii Milremi ekspordipotentsiaali kui ka osalevate ülikoolide konkurentsivõimet teadusmaailmas.

RAKENDUSUURING AITAB PANGAL TÕHUSTADA HOOLSUSMEETMEID

NUTIKAS meetmest on abi mitmes valdkonnas ja heade partnerite ühine pingutus võib viia uute projektideni. Nõnda on Swedbank koos Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudiga teostamas oma teist NUTIKAS projekti.

Pisut üle 100 000 eurose eelarvega projekti raames arendatakse meetodeid keeruliste ja struktureerimata andmete eeltöötlemiseks. Samuti kasutatakse andmeteaduse lahendusi kahtlustäratavate finantstegevuste tuvastamise arendamiseks.

Swedbank toetab ning osaleb mitmetes ühiskonda edendavates algatustes, tehes sealjuures tihedat koostööd Eesti ülikoolidega siinse majanduse teadusmahukuse suurendamiseks. «Teeme NUTIKAS toetusmeetme raames koostööd Tartu Ülikooliga andmeteaduse meetmete välja töötamiseks, mis aitaksid tõhustada finantssektoris rakendatavaid hoolsusmeetmeid. NUTIKAS raamistikus on Swedbankil Tartu Ülikooliga kaks rakendusuuringute koostööprojekti. Esimene neist, mis algas 2017. aasta kevadel, keskendub andmeteaduse meetodite arendamisele täpsemate personaalsete pakkumiste tarbeks. Kuna projekt on olnud  edukas, alustasime Tartu Ülikooliga 2018. aasta sügisel uut rakendusuuringute koostööd. Kaks aastat kestva projekti jooksul teevad arvutiteadlased professor Marlon Dumas’ juhtimisel tihedat koostööd panga valdkondlike ekspertidega. Rakendusuuringute eesmärk on tuvastada ning testida võimalikke andmeteaduse meetodeid. Näiteks hõlmab see kahtlustäratavate finantstegevuste täpsemat ning spetsiifilisemat tuvastamist ning selle tarbeks senisest efektiivsemat keeruliste ja struktureerimata andmete kaasamist,» tutvustas koostööd Madis Ollikainen Swedbank’ist. 

NUTIKAS ON ABIKS PÕLEVKIVI TÕHUSAL KASUTAMISEL

Meie üht peamist maavara põlevkivi on uute teadmiste valguses võimalik kasutada säästlikumalt. Seepärast teeb Eesti Energia koostööd TalTechi geoloogia instituudiga, et uurida ja katsetada kombainkaevandamisel tekkiva mäemassi erinevaid rikastamismeetodeid. Lähemalt tutvustas projekti Einar Kivimäe Eesti Energiast.

Millega teie ettevõte tegeleb ja milles seisneb teie NUTIKAS meetme projekt?

NUTIKAS meetme raames tehtava rakendusuuringu eesmärk on uurida ja katsetada põlevkivi pika-ee (longwall) kombainkaevandamisel tekkiva mäemassi erinevaid rikastamismeetodeid, nt märgsetitamine, rasketes vedelikes setitamine, sõelumine, valikpurustamine jne. Rikastamine on vajalik, et tõsta kaubapõlevkivi kütteväärtust, mis seejärel tarnitakse elektri- või õlitootjatele. Lisaks luuakse uuringu käigus arvutusmudel, mis peab lihtsustama rikastamistehnoloogia valikut uue kaevanduse rajamisel või tootearenduse puhul.

Mismoodi käis NUTIKAS toetuse taotlemine ja kuidas te selleni jõudsite?

NUTIKAS toetuse taotlemise eeltöö kestis vähemalt pool aastat. Uurisime erinevaid teadusuuringute rahastamise võimalusi ning ka koostöökohtumistel ülikoolidega soovitati meile esmalt proovida just NUTIKA meedet, mille üks kasvuvaldkondadest – ressursside tõhusam kasutamine – sobis suurepäraselt ka meie ettevõtte eesmärgiga. Taotlusprotsess oli arusaadav, kõigile tekkinud küsimustele saime vastused meetme hoidjalt.

Millist probleemi aitab toetuse kasutamine teie ettevõttel lahendada?

Projekti eesmärk on suurenergeetika valdkonnas põlevkivitööstuse ressursse väärindada, et suurendada põlevkiviressursi efektiivset kasutamist, vähendada eriheitmete ja jäätmete tekkimist. See eesmärk lähtub meie omaniku – Eesti riigi – poolt seatud ootustest ja Eesti Energia strateegiast.

Millist lisandväärtust on NUTIKAS meede aidanud ettevõttele luua?

NUTIKAS meede on aidanud meie ettevõttel ideid käivitada ning tegeleda innovaatiliste projektidega, mille kaudu saame energiatootmise tehnoloogiaid efektiivsemaks ja keskkonnahoidlikumaks arendada.

Positiivse rahastamisotsuse on saanud meie projektid „Mehhaniseeritud laavakompleksist tuleva mäemassi rikastamise võimaluste uuring“ ning hiljuti lisandus toetatud projektide nimekirja ka «Markšeideritööde kaugseiremeetodite abil efektiivistamise võimaluste uuring», mille käigus uurime kaugseirelahenduste kasutamist mõõdistustöödel, mis muudaks markšeideritööde teostamise põlevkivikaevandustes ohutumaks. NUTIKAS meede võimaldab kaasata meie arendustöösse Eesti teadusasutuste helgemaid päid ning laiendada koostööd Eesti Energia ja ülikoolide vahel.

VAADE ÜLIKOOLIST: MEEDE KASVATAB ETTEVÕTLUSLEPINGUID

Teadusasutusi ning ettevõtjaid ühisprojektide juurde toov NUTIKAS meede on kasulik mõlemale osapoolele. Millised on siin TalTechi kogemused, sellest kõneles tehnoloogiasiirde talituse juhataja Kaja Kuivjõgi.

Kuidas on NUTIKAS meede aidanud kaasa ettevõtete ja teie ülikooli koostööle?

Meede on olnud hea algus ülikoolide ja ettevõtete koostöö kogemuse tekitamiseks ja arendamiseks, samuti tootearendusse teadlaste kaasamiseks. High-tech tehnoloogiate kaasamiseks tootearendusse on kriitiline katta tootearenduse elukaare ulatuses kõik etapid st etapid eeluuringust kuni tööstusliku prototüübini.

Mil moel on meede aidanud kaasa teie ülikooli võimekusele pakkuda ettevõtlusele vajalikke rakendusuuringuid?

Kuna taotleja on ettevõte, siis NUTIKAS meede otseselt ülikoolil ei võimalda enda sisemist tehnosiirde-alast võimekust kasvatada ja laiendada. Antud meede pole piisav näiteks täiesti uute tehnoloogiliste lahenduste väljaarendamiseks või ka vajalike nõustamiste/konsultatsioonide süsteemi loomiseks. Sageli pole ettevõtetel valmidust maksta teenuste eest, mille tulemuseks pole konkreetne käegakatsutav tulemus.

Kuivõrd on meede aidanud kasvatada teie teadusasutuse ettevõtluskoostöö mahtu?

Ettevõtetega sõlmitud lepingutest võtavad NUTIKA meetmest rahastatud tööd küllalt olulise osa, kuid huvi ja potentsiaali oleks ilmselt enamaks. Ka Eesti mõistes suured ettevõtted on huvitatud NUTKA meetme kasutamisest oma tootearenduses. Seega on NUTIKA meetmel ettevõtluslepingute kasvule oluline mõju.

Selfdiagnosticsi suguhaiguste kiirtest
Selfdiagnosticsi suguhaiguste kiirtest Foto: Selfdiagnostics

TESTLABOR, MIS MAHUB TASKUSSE

Nakkushaigused on inimkonnaga pikalt kaasas käinud ega näita kaugeltki märke taandumisest. Hoidmaks kokku analüüsidele kuluvat raha ja arstijärjekordades seismise aega, toob Eesti-Saksa ettevõte Selfdiagnostics kodukasutajani PCR (Polymerase Chain Reaction) lahenduse, mis on nakkushaiguste diagnoosimise valdkonnas laboritehnoloogia kuldstandard.

Selfdiagnosticsi arendatav toode on täpsuse ja tundlikkuse poolelt vabalt võrreldav laboritestidega. Samas pole diagnoosi saamiseks tarvis eraldi laborisse minna või kasutada spetsiaalseid instrumente. Alates 2010 aastast on TÜ vilistlastest välja kasvanud teadusmahuka lähenemisega Selfdiagnostics töötanud selle nimel, et nakkushaigusi saaks testida võimalikult lihtsalt, odavalt ning eelistatavalt kodus. Kui seni on haigusnäitajaid analüüsitud pigem suurtes laborites, siis NUTIKAS meedet taotlenud Selfdiagnostics on keerulise aparatuuri ära mahutanud umbkaudu mobiiltelefoni suurusse testseadmesse, mida peaks juba varsti saama osta kõige tavalisemast apteegist.

Koos Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudiga läbi viidava projekti eelarveks on enam kui 1,6 miljonit eurot. Ettevõtte kaasasutaja ning tegevjuht Marko Lehes usub, et toode muudab meditsiinivaldkonda. «Me anname inimesele võimaluse teha esimesed sammud diagnoosimisel ise, pärast seda saab ta minna tulemusega arstile ning see kinnitab diagnoosi ja määrab ravi,» annab Lehes aimu tulevikumeditsiinist.

Copy
Tagasi üles