Valitsus pikendas eesti keele arengukava kehtivust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Valitsus otsustas oma neljapäevasel istungil pikendada aastateks 2011-2017 koostatud eesti keele arengukava kuni aastani 2021.

Valitsus otsustas pikendada «Eesti keele arengukava 2011-2017» aastani 2021 ja jätkata siis keelevaldkonna arendamist haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) uue, 2021. aastast kehtima hakkava strateegia algusel. 2019. aasta esimeses pooles lepitakse valitsuses ja riigikogus kokku keelepoliitika põhialused, teatas valitsuse pressiesindaja.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on väga tähtis, et keelevaldkonna arendamine toimuks kooskõlas teiste valdkondadega ja astuks ühte sammu teiste strateegiatega. «Koostöös teiste ministeeriumide, partnerite ja laiema avalikkusega töötame välja Eesti keelepoliitika põhialused, mis on edaspidi sisendiks nii hariduse ja teaduse valdkonna kui teiste riiklike strateegiate loomisel aastatel 2020+ ehk ajal, kui enamikku riiklikke strateegiaid uuendatakse. On oluline, et keelega seotud eesmärke võetakse arvesse teiste arengukavade koostamisel. Eesti keele arendamisse peavad panustama kõik, mitte ainult keelevaldkonnas tegutsevad inimesed,» ütles Reps pressiteate vahendusel.

Esialgne plaan nägi ette, et HTM töötab koostöös partneritega välja uue Eesti keelevaldkonna arengukava aastateks 2018-2027. Arvestades muutunud põhimõtteid riigi strateegilises planeerimises, millega soovitakse arengukavade arvu märkimisväärselt vähendada, jõudis ministeerium koos Eesti Keelenõukogu liikmetega seisukohale peatada keelevaldkonna eraldiseisva arengukava väljatöötamine ning planeerida keele kui hariduse ja teadusega tihedalt seotud valdkonna eesmärke osana haridus- ja teadusministeeriumi uuest strateegiast, mis hõlmab nii keele-, hariduse, teaduse kui ka noortepoliitikat.

«Eesti keele arengukava 2011-2017» on jätk «Eesti keele arendamise strateegiale (2004–2010)» ning selle eesmärk on kindlustada põhiseadusliku ülesande täitmine – säilitada eesti rahvus, kultuur ja keel läbi aegade.

Valitsus tutvus ka senise eesti keele arengukava vahearuandega, mille kohaselt on kava üldeesmärk täidetud ja kõigi 13 meetme tegevustega on liigutud seatud sihi suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles