Saksamaa küttis jalgpalli EMi korraldaja valimisel Türgile korraliku sauna

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2024. aasta EMi näol on tegemist viienda Saksamaal toimuva jalgpalli tippturniiriga läbi aegade – 1974. aastal MMi, 1988. aastal EMi ja 2006. aastal MM-finaalturniir ning 2005. aastal maailmajagude karikaturniir.
2024. aasta EMi näol on tegemist viienda Saksamaal toimuva jalgpalli tippturniiriga läbi aegade – 1974. aastal MMi, 1988. aastal EMi ja 2006. aastal MM-finaalturniir ning 2005. aastal maailmajagude karikaturniir. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) täitevkomitee ehk juhatus otsustas eilsel koosolekul, et 2024. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniir toimub Saksamaal, kes alistas hääletusel Türgi 12:4.

Tegemist on viienda Saksamaal toimuva jalgpalli tippturniiriga läbi aegade – 1974. aastal MMi, 1988. aastal EMi ja 2006. aastal MM-finaalturniir ning 2005. aastal maailmajagude karikaturniir.

Saksamaa ainus vastaskandidaat Türgi pidi korraldusõigusest suu puhtaks pühkima juba neljandat korda. 2016. aasta EMi puhul kaotas Türgi viimases voorus häältega 6:7 Prantsusmaale. 2012. aasta korraldaja valimisel ei pääsenud Türgi kolme finalisti sekka ja 2008. aasta turniirile pretendeeriti koos Kreekaga, aga samuti edutult.

Seekord sai Türgi lüüa häältega 4:12 (lisaks loobus üks UEFA juhatuse liige hääletamast). «Meil oli kaks tugevat kandidaati, aga võitjaid sai olla ainult üks. Otsus sündis demokraatlikult ja iga demokraatlik otsus on õige otsus,» sõnas UEFA sloveenist president Aleksandr Ceferin.

Saksamaa võit ei olnud üllatus, sest hääletuse eel avalikustatud UEFA eksperdikomisjoni hinnangu põhjal oli nende pakkumine selgelt parem. Türgi miinustena toodi välja nii puudulikke inimõigusi kui ka teatud muresid infrastruktuuris.

Saksamaa välisminister Heiko Maas ei hoidnud tulemust kommenteerides padruneid salves. «2024. aasta EM-finaalturniiril saame näidata väärtusi, mille eest Saksamaa seisab – avatus maailmale, tolerants, vabadus ja austus. Üheskoos teeme EMist turniiri kõigile eurooplastele,» seisis Maasi avalduses.

Saksamaa peatreener Joachim Löw, kes oli 2006. aastal Saksamaal toimunud MMi ajal Jürgen Klinsmanni abitreener, rõhutas koduse EMi inspireerivat mõju. Türgi spordiminister Muharrem Kasapoglu sõnul oli peamine kaotaja UEFA. «2024. aasta EM ei saa nüüd kogeda meie külalislahkust,» sõnas Kasapoglu.

2024. aasta EM-finaalturniir on järjekorras 17. kolmas, mis peetakse 24 riigi osalusel. Kes on tolle turniiri eel tiitlikaitsja, selgub 2020. aasta 12. juulil Londonis. 2020. aasta EM toimub 12 Euroopa linnas, poolfinaalid ja finaal mängitakse Londonis Wembley staadionil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles