UEFA andis järele ja lubab VARi Meistrite liigasse

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvisel MMil saatis videokohtunike süsteemi edu.
Suvisel MMil saatis videokohtunike süsteemi edu. Foto: Michael Dalder

Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) täitevkomitee ehk juhatus otsustas, et järgmisest hooajast alates kasutatakse maailma tugevaima klubivõistluse, Meistrite liiga põhiturniiril videokohtunikke (VAR).

UEFA eelmine president Michel Platini oli videokohtunike veendunud vastane ja ka praegune juht Aleksander Ceferin suhtus antud uuendusse konservatiivselt. UEFA hoiak muutus pärast suvist MM-finaalturniiri, kus maailma jalgpalliliit (FIFA) videokohtunikke igati õnnestunult kasutas.

Et käimasoleval hooajal on VAR kasutusel Hispaania, Itaalia, Saksamaa, Prantsusmaa, Portugali, Hollandi ja Belgia kõrgliiga kõigis mängudes, kasvas sealsetes klubides ootus, et süsteem võetakse tarvitusele ka Meistrite liigas. Järgmisel hooajal see ka juhtub.

«Oleme kindlad, et 2019. aasta augustiks suudame paika panna töökindla süsteemi ja valmistada ette kohtunikud, et VAR Meistrite liigas tööle rakendada,» sõnas Ceferin eile.

Võrreldes riiklike meistrivõistluste ja MM-finaalturniiriga, on VARi Meistrite liigas kasutamine keerulisem, sest videokohtunike staapi tuleb kohale tuua signaalid kontinendi eri otstest. Tugevuselt teises eurosarjas, Euroopa liigas võetakse VAR kasutusele alates 2020. aasta sügisel.

Lisaks mängitakse VARiga ka 2020. aasta EM-finaalturniir, 2019. aasta UEFA superkarikas ja 2021. aasta Euroopa Rahvuste liiga finaalturniir. Järgmise aasta juunis nelja A-divisjoni alagrupivõitja osalusel toimuval esimesel Rahvuste liiga finaalturniiril VARi veel ei kasutata, samuti mitte EMi valiksarjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles