Elu ilusaim päev vanglas

Aleksi ema võttis pojale abiellumiseks vanglasse kaasa teksapluusi ja -püksid. Neid sai mees kanda vaid lühikest aega, sest kohe pärast registreerimist tuli tal taas selga tõmmata pruun vanglariietus. Foto: Tairo Lutter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saatuslikku küsimust «Kas sa tuled mulle naiseks?» kuulis Anna 15 aastat pärast Aleksiga tutvumist. Kolm aastat hiljem on elu ilusaim päev käes. 

Anna ja Aleksi registreerimine toimus tavalises klassiruumis, lauad-toolid olid seina äärde lükatud ning keset ruumi oli vaid väike laud paari tooliga.Peigmeest oodates sättis Anna kõik valmis, vahetult enne mehe sisenemist otsustas ta, et ilma jakita näeb ta kenam välja.
Anna ja Aleksi registreerimine toimus tavalises klassiruumis, lauad-toolid olid seina äärde lükatud ning keset ruumi oli vaid väike laud paari tooliga.Peigmeest oodates sättis Anna kõik valmis, vahetult enne mehe sisenemist otsustas ta, et ilma jakita näeb ta kenam välja. Foto: Tairo Lutter

«Ta tegi mulle abieluettepaneku otse-eetris. Olin toona tööl, kui mulle raadiost helistati,» meenutab abiellumist ootav Anna Viru vangla pääslas. Aleksiga said nad tuttavaks juba 18 aastat tagasi ja olid enne abieluettepaneku tegemist aastaid koos elanud, ühine lapski oli selleks ajaks jõudnud teismeikka. 

Kuigi pulmaplaane peeti mitu aastat, läks ikkagi nii, et nüüd tuleb abielu sõlmida vanglas. See on ainus võimalus, et Aleks ja Anna saaksid silmast silma kohtuda, mitte läbi klaasi telefoniga rääkides suhelda. Pikaajaline kohtumine on lubatud vaid abielupaaridel ja Anna ei salga, et see ongi põhjus, miks otsustati vanglas abielu registreerida.

Kuigi pulmaplaanid said paika juba aastate eest, tuli abielusõrmused Annal üksi valida. «Ma loodan, et on õige suurusega,» muretses ta enne tseremoonia algust.
Kuigi pulmaplaanid said paika juba aastate eest, tuli abielusõrmused Annal üksi valida. «Ma loodan, et on õige suurusega,» muretses ta enne tseremoonia algust. Foto: Tairo Lutter

Kuigi päev on alles alguses, on naisel õhtumeik ja hoolikalt sätitud soeng. Ka tulevased ämmad on tähtsaks päevaks korralikult valmistunud. 

«Eile polnud veel midagi, aga täna olen ma nii närvis,» tunnistab naine.  Notari saabudes tuleb kogu seltskonnal läbi teha karm turvakontroll. Anna ja Aleks nägid teineteist viimati kuu aega tagasi abiellumisavaldust täites ja enne tseremooniat  jõuavad nad korra kallistada. 

Kui Annal on seljas moekas valge kleit, siis Aleksi jaoks võttis ema kaasa teksajaki ja -püksid. Tumeda ülikonna paneb Aleks selga mõne aasta pärast, kui paaril on kavas kiriklik laulatus ja suur pidu.

Anna ja Aleksi registreerimine toimus tavalises klassiruumis, lauad-toolid olid seina äärde lükatud ning keset ruumi oli vaid väike laud paari tooliga.

Valvuri saatel käib Aleks riideid vahetamas, ärevil Anna teeb veel viimaseid ettevalmistusi, sätib nii sõrmusekarpi laual kui oma välimust. Ja siis on käes päeva kõige olulisem hetk. Dokumendid on eelnevalt täidetud ja nii küsib notar abiellujatelt vaid ühe küsimuse. Mõlemad vastavad jaatavalt.  

«See on lihtsalt üks valge kleit,» rehmas Anna käega. Õige pruutkleidi paneb ta selga pärast Aleksi vanglast vabanemist, kui neil on kavas kirikus lasta end laulatada. Kuigi abielu tuli sõlmida enam kui tagasihoidlikes tingimustes, tuli Anna vanglasse kauni meigi ja soenguga.
«See on lihtsalt üks valge kleit,» rehmas Anna käega. Õige pruutkleidi paneb ta selga pärast Aleksi vanglast vabanemist, kui neil on kavas kirikus lasta end laulatada. Kuigi abielu tuli sõlmida enam kui tagasihoidlikes tingimustes, tuli Anna vanglasse kauni meigi ja soenguga. Foto: Tairo Lutter
Mõni minut pärast tseremoonia algust on jaa-sõna öeldud, allkirjad paberil, sõrmused sõrmes ja käes on aeg esimeseks suudluseks abielupaarina.
Mõni minut pärast tseremoonia algust on jaa-sõna öeldud, allkirjad paberil, sõrmused sõrmes ja käes on aeg esimeseks suudluseks abielupaarina. Foto: Tairo Lutter
Vanglas võivad abiellumistseremoonial osaleda vaid kõige lähedasemad sugulased. Kuna Anna ja Aleksi tütrel oli koolipäev, siis olid vastabiellunuid õnnitlemas vaid emad. Ämmad kallistamas värskeid ametlikke sugulasi.
Vanglas võivad abiellumistseremoonial osaleda vaid kõige lähedasemad sugulased. Kuna Anna ja Aleksi tütrel oli koolipäev, siis olid vastabiellunuid õnnitlemas vaid emad. Ämmad kallistamas värskeid ametlikke sugulasi. Foto: Tairo Lutter
Kriminaalhooldaja tegi nii tseremoonia ajal kui ka pärast seda paarile fotosid nii olulise päeva meenutamiseks. Nende kättesaamiseks peab kinnipeetav tegema avalduse ning siis saadetakse need e-postkasti.
Kriminaalhooldaja tegi nii tseremoonia ajal kui ka pärast seda paarile fotosid nii olulise päeva meenutamiseks. Nende kättesaamiseks peab kinnipeetav tegema avalduse ning siis saadetakse need e-postkasti. Foto: Tairo Lutter
Pärast pulmapiltide tegemist tuli Aleksil taas selga panna vanglariietus, teksad saab ta jalga pooleteise aasta pärast, kui karistus on kantud.
Pärast pulmapiltide tegemist tuli Aleksil taas selga panna vanglariietus, teksad saab ta jalga pooleteise aasta pärast, kui karistus on kantud. Foto: Tairo Lutter

«Nii ruttu saigi läbi, see ei kestnud vist viit minutitki,» imestab Anna vanglast lahkudes. Järgmine kord näeb ta meest kuu aja pärast, kui on käes kaua oodatud võimalus veeta 24 tundi koos.

Anna ja Aleksi abiellumisest teavad vaid vähesed lähedased. Vanglapulm pole midagi sellist, mida suure häälega välja hõigata. Seetõttu palus värske abielunaine tema isikut mitte avalikustada, kinnipeetava avalikustamist ei lubanud vangla. 

Veerand tundi hiljem lahkub Anna vanglast abielunaisena. Aleksit näeb ta kuu aja pärast, kui neil abielupaarina on võimalus pikaajaliseks kokkusaamiseks. Enam ei pea nad läbi klaasi suhtlema.
Veerand tundi hiljem lahkub Anna vanglast abielunaisena. Aleksit näeb ta kuu aja pärast, kui neil abielupaarina on võimalus pikaajaliseks kokkusaamiseks. Enam ei pea nad läbi klaasi suhtlema. Foto: Tairo Lutter

Pärast Anna ja Aleksi lahkumist kohtub notar uue paariga, kes samuti soovivad vanglas abielluda ja tulevad avaldust täitma. Nende pulm on kuu aja pärast. 

Tänavu septembris on Viru vanglas abiellutud viis korda. Kuigi vanglas on olemas kabel, pole seni juba aastaid seal ühtegi laulatust toimunud. Abiellujad on eelistanud notari juures registreerimist. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles