Kuidas riisuda lehti ja õunu ilma rehata?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Yamabiko Corp

Sügistuuled, potsatavad õunad ja kolletuvad lehed tähendavad, et tuleb riisuma hakata. Sel aastal on tõenäoliselt mõned meist juba  käe valgeks saanud, sest kuivus tegi lehtedega oma töö.

Kindlasti ei tasu oodata kuni kõik lehed puudelt maas. Riisumisega tuleks algust teha kohe, kui murule lehekiht tekib. Lehed, eriti märjad lehed moodustavad murutaimede peale õhukindla katte, mis kahjustab muru. Seega, kui olete hoolas aednik, pargivaht või mõisapargi haljastaja, siis riisuge muruplatsi pigem rohkem kui vähem.

Oskuslik riisumine ei lase lehtedel laiali lennata

Lehti saate kõige kiiremini kokku koguda Echo lehepuhuri abil. Lehtede kokku kogumise kiirus on oluline, kuna ilm on ettearvamatu ja tuule suund võib hetkega muutuda. Selleks, et lehtede riisumine oleks aga veelgi efektiivsem, tasuks kaaluda nende kogumist ja purustamist, ka selline kombipuhur on Echo tootevalikus olemas - kogumis-purustamisfunktsioniga Echo ES-250ES

Kuidas koristada lehti puhuriga?

  • Valige puhur vastavalt oma vajadustele, lähtudes riisutava ala suurusest tuleb valida võimetele vastav puhur
  • Jagage lehtede all olev maa sektoriteks ja puhuge lehed igas selktoris hunnikusse.
  • Osal lehepuhuritel on ka kogumis-purustamisfunktsioon. See tähendab, et võite lehepuhuriga kokkupuhutud lehed peenestada (multsimis funktsioon). Purustatud lehed kõdunevad kiiremini ja on ka heaks kompostiks.
  • Kui olete enda aias lehed kokku puhunud ja purustanud, minge naabrile appi – kindlasti on ta teile väga tänulik!
Foto: Yamabiko Corp

Kuidas puhurit valida?

Kui teil on väiksemapoolne aed ja lehtpuid vähe, siis valige kompaktne Echo ES-250ES+, millel on kaasas ka kogumiskott.

Kui teil on aias rohkem pinda, õuna- ja muid viljapuid, siis võiks valida puhuri, mida saab juba seljas kanda – näiteks Echo PB-265ESLT.

Parkide, mõisate ja muude ühiskondlike hoonete ümbruseid hooldavale ettevõttele oleks mõistlik valik Echo PB-770,  sest suurem bensiinipaak ja võimsus sobib paremini suurte terrotooriumite  hooldamiseks. Nii jätkub kütust ja lehed saavad kiirelt kokku puhutud.

Echo käsi-lehepuhurid on kerged, nende vibratsioonitase on äärmiselt madal ja võimsus oma klassis väga hea – see tähendab kiiret tööd ja vähem väsimust.  Jaapanlased teavad, mida teevad ja annavad oma toodetele ka vastavalt 5-aastase garantii (tarbijagarantii on 5 a, ettevõtte garantii 2a).

Foto: Yamabiko Corp

Juhuks, kui teie ootate lehepuhurit omavat naabrit appi ja teil endal on olemas hetkel veel ainult reha, siis siit leiate mõned head nipid riisumiseks:

  • Valige iga lehehunniku jaoks keskpunkt, kuhu te lehti kokku hakkate riisuma. Kui kasutate kilet, siis riisuge sihtkoht enne puhtaks ja asetage sinna kile. Nüüd saate kile ümber ringi tehes kiiresti lehed kile peale riisuda ja need komposti viia
  • Vahetage riisumise suunda ja tehke pause, nii ei tüdine te riisumisest väga kiiresti ära
  • Hoidke selga – kui riisute, siis kasutage kogu keha, mitte pelgalt selga
  • Riisuge korraga pigem vähem ja puhake mõõdukalt, nii säästate energiat ning jõuate kokkuvõttes rohkem tehtud
  • Hoidke reha maapinna suhtes 65–85-kraadise nurga all, nii on riisumine enamasti kõige efektiivsem. Samuti on niimoodi reha kergem ja lihtsam käsitseda ning see minimeerib hõõrdumise maapinna suhtes (libiseb kergelt üle muru ja te ei väsi nii kiiresti)
  • Kui kavatsete järgmisel aastal aeda laiendada, võite lehed sinna platsile kokku vedada ja laiali puistata. Kevadeks kõdunevad lehed ära ja kui selle komposti omakorda mullaga läbi segate, saate hea ning viljaka pinnase

Premeerige end kiirema «rehaga». Sobiva lehepuhuri leiate SIIT

Copy
Tagasi üles