Aleksander Bergmani kolmeosaline pannoo avatakse publikule tutvumiseks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Bergmani kolmeosaline, EÜSi ja Eesti ajaloo teemaline pannoo «Kalevipoja õhtud» – «Lipu õnnistamine» – «Vabadussõtta minek».
Aleksander Bergmani kolmeosaline, EÜSi ja Eesti ajaloo teemaline pannoo «Kalevipoja õhtud» – «Lipu õnnistamine» – «Vabadussõtta minek». Foto: Erakogu

Täna, 28. septembril kell 19 avab Eesti Üliõpilaste Selts oma Tartu majas (Tõnissoni 1) publikule tutvumiseks Aleksander Bergmani kolmeosalise pannoo.

80 aastat tagasi, 1938. aasta sügisel avati Eesti Üliõpilaste Seltsi tellimusel Kõrgema Kunstikool Pallas õppejõu Aleksander Bergmani (1940. aastast Vardi) kolmeosaline, EÜSi ja Eesti ajaloo teemalise pannoo «Kalevipoja õhtud» – «Lipu õnnistamine» – «Vabadussõtta minek».

Kümme meetrit pikk ja kolm meetrit kõrge triptühhon on rekonstrueeritud ja restaureeritud Eesti Kunstiakadeemia professori Hilkka Hiiopi juhtimisel. Hilkka Hiiopi sõnul on pannoo meie kõige suurem vabariigiaegne lõuendil ajaloomaal ja teist nii hiigelsuurt pannood Eestis ei ole.

Eesti Üliõpilaste Seltsi, EÜS Kunsti, Eesti Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia Restaureerimiskooli koostöös teostati pannoo rekonstrueerimisprojekt, mille eesmärgiks oli anda Eesti Vabariigi 100. juubeliks tagasi rahvusriigi sünnilugu kajastav kunstiteos.

Täna kell 19 tutvustatakse EÜSi Tartu majas seinapannoo «Kalevipoja õhtud» – «Lipu õnnistamine» – «Vabadussõtta minek» ühtse tervikuna ja kõnekoosoleku vormis tuleb esitlemisele ka pannoo ajalugu tutvustav raamat «Suur pilt. 1938–2018» (konservaator Hilkka Hiiop ja kultuuriloolane Enn Lillemets).

Rekonstrueeritud pannooga saab selle ajaloolises kodus – EÜSi Tartu majas (Tõnissoni 1) – tutvuda alates 28. septembrist kuni 3. oktoobrini vahemikus 12.00–15.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles