Vene eliitmõrvarid pidasid jahti Osseetia inimröövlitele

Roman Anin
, Ajakirjanik, Novaja Gazeta, OCCRP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapjate vennaskond.
Tapjate vennaskond. Foto: Artur Kuus

Telesõule «Tšestnõi Detektiv» («Aus detektiiv») antud intervjuus selgitas Bote meeskonna heaks Vladikavkazi linnapea Vitali Karajevi tapnud snaiper Inal Ostajev: «Need inimesed kujutavad Osseetiale probleemi. Nad teevad erinevaid pahategusid. Seda mulle öeldi, need on nende sõnad, mina seda välja ei mõelnud. Ma ei tea, mida nad tegid... Röövisid lapsi, varastasid kellegi tagant. Mulle öeldi, et FSB-l on seda (nende tapmist – toim) vaja.»

Korrakaitseorganid olid Bote meeskonna tegevusest pikalt teadlikud. Talle ja tema meestele esitati alates 2007. aastast mitu mõrvasüüdistust, kuid kohtunik leidis nad olevat süütud.

Eelmise kümnendi keskpaigas kasvas inimeste röövimine lunaraha eesmärgil Põhja-Osseetias tõeliseks epideemiaks. Mitu aastat ei teinud korrakaitseüksused selle suhtes sisuliselt midagi. Kuid pärast 2006.–2007. aastat lõppesid röövid järsult.

Esmalt rööviti 2006. aasta novembris Osseetia meelelahutaja Ljudvig Zasejevi 20-aastane poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles