USA sulges vägivallaga seoses konsulaadi Basras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basra idapiirkond Al-Tanouma.
Basra idapiirkond Al-Tanouma. Foto: ESSAM AL-SUDANI / REUTERS

USA sulges reedel vägivaldsete protestidega seoses konsulaadi Iraagis asuvas Basras, teatas välisministeeriumi eestkõneleja Heather Nauert.

Välisminister Mike Pompeo andis käsu pea kõigi konsulaadi töötajate lahkumiseks Basrast. Konsulaadi töökohustused siirdatakse pealinna Bagdadi saatkonnale.

Basra kuulub Iraagi suurimate linnade hulka ja on üks peamisi sadamaid.

Iraagi peaminister Haider al-Abadi süüdistas eelmisel nädalal Basra linna külastades juhtunus opositsioonierakondi, millel on ka sõjaline tiib. Lisaks mõistis ta hukka ka vägivalla diplomaatiliste esinduste vastu.

Meeleavaldajad jooksid muu hulgas tormi Iraani konsulaadile. Seal põletasid nad dokumente ja tehnikat, mille põgenenud töötajad maha jätsid. Töötajatest keegi siiski viga ei saanud. Basra lennuvälja tabas ühtlasi kolm raketti. USA konsulaat asub lennujaama lähedal.

Pärast meeleavaldusi, milles sai surma 12 inimest ning süüdati mitmeid valitsus- ja parteihooneid, taastati riigi suuruselt teises linnas rahu. Meeleavaldustel protestiti korruptsiooni, töötuse ja Iraani sekkumise vastu, nende konkreetseks ajendiks sai saastatus Basra kanalisatsioonis, mille tõttu vajas haiglaravi üle 30 000 inimese.

Inimõiguslased süüdistavad julgeolekujõude ülemäärase jõu kasutamises meeleavaldajate vastu, ametiisikud süüdistavad vägivallas protestijate sekka imbunud "vandaale".

Iraagi valitsus lubas eraldada Basrale täiendavaid vahendeid avalike teenuste taseme tõstmiseks.

Iraagi parlament valis nädal tagasi spiikriks Iraani-meelse valimisnimekirja kandidaadi märgina sellest, et sellel poliitilisel jõul on suurimad võimalused valitsus moodustada. Parlament valis spiikriks sunniitide enamusega Anbari provintsi endise kuberneri Mohammed al-Halbusi.

8. septembrini näis, et valitsuse moodustavad Sadri ja Abadi blokid, kes olid sõlminud ka koostööleppe, kuid pärast rahutusi sadamalinnas Basras kutsusid Vallutusliit ja Sadr peaministrit tagasi astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles