Allikad: Airiston Helmi juhtum ei ohusta Soome rahvuslikku julgeolekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalavahetusel toimus Soomes Turu saarestikus ulatuslik politseioperatsioon.
Eelmisel nädalavahetusel toimus Soomes Turu saarestikus ulatuslik politseioperatsioon. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Soome ringhäälingu Yle allikate sõnul pole Turu saarestikus toimunud suuroperatsioon ja ettevõtte Airiston Helmi rahapesu juurdlus paljastanud ohtu rahvuslikule julgeolekule.

Avalik-õigusliku ringhäälingu Yle andmetel on Soome valitsusorganeid teavitatud, et ettevõtet Airiston Helmi puudutav juurdlus on viidanud organiseeritud kuritegevusele, aga pole paljastanud ohtu rahvuslikule julgeolekule.

Soome parlamendiliige Ilkka Kanerva kinnitas, et ettevõte oli seotud finantskuritegevusega ja kaitseorganite sõnul pole põhjust spekuleerida, et tegemist võiks olla millegi enamaga.

Siiski on uurimine alles algusfaasis ja edasime juurdlus võib avalikuks tuua uut infot.

«Soome Rahvuslik Juurdlusbüroo (NBI) konfiskeeris kolm miljonit eurot sularaha ja suure hulga andmekandjaid. Osa sellest informatsioonist on võõrkeelne, seega on võimatu öelda, mida need võivad edasise uurimise käigus paljastada,» ütles ajalehe Yle allikas.

Möödunud nädalavahetusel kokku 17 paigas Turu saarestikus toimunud läbiotsimiste käigus peeti kinni kolm inimest, kellest üks hiljem vabastati. Kaks kinnipeetut, kellest üks on 1967. aastal sündinud Eesti kodanik Boriss, otsustas kohus vahi alla võtta kahtlustatuna rahapesus ja maksupettuses. 

«Airiston Helmi puhul ütlen, et praegu on tegemist majanduskuriteo uurimisega. Meil on kaks kuriteoteadet. Paragrahvideks on ulatuslik rahapesu, ulatuslik maksupettus, ulatuslik raamatupidamispettus ja ulatuslik sotsiaalmaksupettus,» selgitas Soome politseijuht nädala alguses.

Vahejuhtum pani riigis paljusid muretsema kahtlaste välismaiste maaomanike tegevuse üle Soomes. Väidetavalt ostis ja müüs ettevõte Airiston Helmi Turu saarestikus aastatel 2007 kuni 2014 kinnisvara enam kui üheksa miljoni eurot väärtuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles