Priit Pullerits testis riigiministri kehalist suutlikkust (3)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädala keskel valitsustasandilt tulnud infoleke väitis, et riigihalduse minister Janek Mäggi teeb nädalavahetusel 180-kilomeetrise rattatuuri Tartust Lõuna-Eestisse. Seda tahaks küll oma silmaga näha, kui kergelt see tal sügistuultes ja vihmahoogude all käib!

Olles välja peilinud stardipaiga Tartu külje all Viljandi maantee ääres Haages, tuli tõdeda, et ega tööinimeste vabal päeval minister Mäggilgi suurt kiiret ole. Keskpäeval, mil ta pidi teele asuma, polnud Haage kandis ainsatki ratturit liikvel. Esialgu planeeritud lähteaeg viibis 51 minutit.

Riigihalduse minister Janek Mäggi: «Riiki ei saa juhtida kabinetis istudes.»

Ega seejärelgi Mäggi koos kahe kaaslase, Sky profimeeskonna vormis asekantsleri Raigo Uukkivi ja nõunik Risto Kasega, nagu tõsised rattamehed ütlevad, punni põhja vajutanud. Millest võis aru saada, sest neil oli plaanis sõita esmalt Põlvasse ja seejärel sealt Võrru – mis ei olnud sugugi eralõbu, vaid riikliku ülesande täitmine, mis omakorda õigustab vaba ja sõltumatu ajakirjanduse huvi seda oma silmaga tunnistada. Liiati ei andnud tõsiasi, et sõit toimus avalikus ruumis ehk üldkasutatavatel teedel, ministrile võimalust ajakirjandust oma ettevõtmisest eemale tõrjuda.

Minister Janek Mäggi tõstab ratta auto katuselt maha. Jääb vaid rehvid täis lüüa - ja siis teele!
Minister Janek Mäggi tõstab ratta auto katuselt maha. Jääb vaid rehvid täis lüüa - ja siis teele! Foto: Margus Ansu / Postimees

Niisiis tuli Colnago valge võidusõiduratta seljas istunud minister Mäggil paratamatult leppida, et ta peab viibima terve teekonna Põlvasse osalusvaatlust teostava ajakirjanduse terase pilgu all.

Rattasõit ei ole Eesti Kabeliidu endisele presidendile ja Ülemaailme Kabeföderatsiooni presidendile Mäggile võõras ala. Ta avaldas teekonna jooksul, et on tavaliselt sõitnud iga aasta rattaga vähemalt 2500 ja parematel aastatel lausa 4000 kilomeetrit. Kuid tänavu, tunnistas Mäggi, on tal seoses ministritööga kogunenud sadulas vändates vaid 1200 kilomeetrit. Igal suvel on ta sõitnud koos pojaga rattaga vähemalt korra Tallinna ja Tartu vahet ning läbinud kiireimal korral selle maa paar minutit alla kuue tunni. Seda küll soodsa taganttuule abil, lisas ta. Eelmisel aastal oli tema rattasõitude keskmine pikkus koguni 72 kilomeetrit.

Minister Janek Mäggi tegemas laupäeva varasel pärastlõunal viimaseid ettevalmistusi enne teele asumist.
Minister Janek Mäggi tegemas laupäeva varasel pärastlõunal viimaseid ettevalmistusi enne teele asumist. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Põhjus, miks Mäggi rattaga Lõuna-Eestisse sõitis, oli selles, et näha tavaliste inimeste elu ja nendega vestelda. «Riiki ei saa juhtida kabinetis istudes,» kinnitas ta. Mäggi veedab uuel nädalal kolm päeva Valgas, päeva Võrus ja päeva Põlvas.

Valdavalt tagant puhunud küljetuule toel jõudis Mäggi eile oma kahe kaaslasega Haagelt Põlvasse (52,8 km) 1:51.40ga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 28,35 km/h. Pärastlõunal sõitis ta nendega edasi 30 kilomeetri kaugusele Võrru.

Riigihalduse minister Janek Mäggi (esiplaanil) vedamas rattasõitu Tartu külje alt Lõuna-Eestisse, kannul asekantsler Raigo Uukkivi, Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits ja nõunik Risto Kask.
Riigihalduse minister Janek Mäggi (esiplaanil) vedamas rattasõitu Tartu külje alt Lõuna-Eestisse, kannul asekantsler Raigo Uukkivi, Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits ja nõunik Risto Kask. Foto: Margus Ansu / Postimees

Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits, selle lühiülevaate ja lisatud video autor, sõitis Põlvast üksinda tagasi Tartusse. Küljelt puhuvas vastutuules õnnestus tagasiteel saavutada keskmine kiirus 30 km/h.

Täna, pühapäeval, väntab Mäggi koos kahe kaaslasega Võrust Otepää kaudu Valka.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles