Makedoonlased näitasid oma meelsust koju jäädes

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia nimereferendumi boikottimise pooldajad eile õhtul riigi parlamendi ees Skopjes. Nende leer sai rahvahääletusel oma tahtmise, sest osalusprotsent jäi madalamaks, kui valitsus lootis. 
Makedoonia nimereferendumi boikottimise pooldajad eile õhtul riigi parlamendi ees Skopjes. Nende leer sai rahvahääletusel oma tahtmise, sest osalusprotsent jäi madalamaks, kui valitsus lootis. Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP/Scanpix

Kuigi Makedoonia peaminister Zoran Zaev ärgitas veel eile inimesi hääletuskastide juurde oma arvamust avaldama minema, siis tundub, et opositsiooni ja ka riigi presidendi Đorge Ivanovi üleskutsed nimereferendumit boikoteerida kandsid vilja – eile käis hääletamas kõigest ligi 35 protsenti makedoonlastest.

«Ma kutsun kõiki välja tulema ja langetama seda tõsist otsust meie riigi tuleviku, tulevaste põlvede jaoks,» lausus Zaev, pistes oma hääletussedelit valimiskasti Ida-Makedoonias Strumicas, kus ta varem oli linnapea. «Ma ootan massilist hääletamist, suurt osalust, mis kinnitab selle riigi mitmerahvuselist olemust ja poliitilist ühtsust, ükskõik mis parteist kodanikud ka oleks.»

Et peaministri ootustel polnud lootust täituda, oli selge juba üsna varakult. Hääletusjaoskonnad avati eile hommikul kell 7 ning kuus tundi hiljem, täpselt poole hääletamise peal oli käinud oma arvamust avaldamas kõigest 16 protsenti makedoonlastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles