Eesti politsei kasutab kahtlaseid Hiina kaameraid (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tootja foto

Eesti politsei on aastate jooksul hankinud lugematu arv kahtlase taustaga turvakaameraid, mille kasutamist julgeolekuvaldkonnas on mitmed riigid piiranud või suisa keelanud ning millesse on Eestiski sisse häkitud.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) on Hiinast pärit Hikvisioni ja Dahua kaameratega katnud olulised kohad Tallinna tänavaruumis, samuti jälgivad kaamerad näiteks Tallinna olulisemaid liiklussõlmi. Teede juures kasutatakse ka numbrituvastusega kaameraid, mis lubab süsteemil automaatselt logida teel sõitvate autode numbrid, kirjutab portaal Geenius.

G4S teatel on Eestis on kasutusel üle 1000 sellise salvestusseadme ja nad on teatanud kahest olukorrast, kus videosalvestisse oli sisse häkitud. Samas tarnivad nii G4S kui Hansavalve ja BK Eesti neid kaameraid Eesti politseile.

KOMMENTAAR

Vastab Hannes Hansalu, PPA infovarade vanemstaabiametnik:

Politsei- ja Piirivalveametil on erinevate ettevõtetega sõlmitud raamlepingud erinevate kaamerate soetamiseks. Kasutame raamlepinguid, kuna tulenevalt PPA töö iseloomust on meil raske pikalt ette planeerida, mis oludes ja milliseid kaameraid meil võib tulevikus vaja minna ning kui ajakriitiline on nende hankimine.

Iga kaamera soetamisel teeme me esmalt arvestuse, kuidas ja millisel otstarbel kaamerat kasutatakse, lähtuvalt sellest valime välja ka sobivaima seadme. Üks osa sellest protsessist on ka turvaanalüüsi tegemine. Karm tõsiasi on, et turvaaukude ja küberohtudega peame arvestama kõigi kaamerate puhul, mitte ainult Hiinas toodetud seadmete puhul.

Lisaks sellele, et iga kaamera puhul hindame selle turvanõrkusi, rakendame alati kaamerate puhul ka lisameetmeid, mis vähendavad küberohte. See, et oleme soetanud muu hulgas Hiinas toodetud kaameraid, on tõsi, kuid arvestame seejuures alati, milline saab olema nende kasutusvaldkond ning millised on võimalikud turvaohud.

Loe edasi portaalist Geenius.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles