Tapja nr 1 istus Kremli ametniku asemel vangis

Roman Anin
, Ajakirjanik, Novaja Gazeta, OCCRP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon.
Illustratsioon. Foto: Artur Kuus

Sergei Safronov sündis Ukrainas Žõtomõri oblastis Mõropili väikelinnas. 1990. aastatel elas ta Peterburis. Pole selge, kuidas ja millal ta Perekonnaga liitus, kuid ilmselgelt mängis ta seal majanduslikult väga tähtsat rolli: suur hulk vendade kasutatavast varast ja vahenditest oli kirjutatud tema nimele.

Näiteks kuulus Safronovile 50 protsenti Lodotšnaja tänava autotöökojast Tech-Master TM3, kus tükeldati Perekonna ohvrite autosid. Ta oli ka kohviku F-1 Ultra M kaasomanik, tänu sellele said vennad seal tasuta süüa. Sinna kogunesid nad ka mõrvaplaane arutama.

Aslan Gagijevil oli sidemeid ka kahe väga tähtsa isikuga, kes pärinevad esimesel pilgul täiesti erinevatest maailmadest. Kuid tegelikult see nii ei ole.

Üks on kriminaal nagu ta isegi, kes põgenes kunagi Venemaalt päikeselisse Hispaaniasse, kus ta kinni võeti, kuid pärast lunaraha maksmist plehku pistis. Teine on meile tundmatu, kuid eeldatavasti kõrge liige Venemaa presidendi administratsioonist.

Ühes vendade vastu algatatud kriminaalasja dokumendis seisab: «Teadaoleva informatsiooni kohaselt kandis A. M. Gagijev 90ndatel aastatel vanglakaristust majanduskuriteo eest, võttes süü endale ühelt praeguselt Vene Föderatsiooni presidendiadministratsiooni tegevliikmelt (täielikud isikuandmed teadmata). See «võlg» ei jäänud tasumata ja nüüd etendab see «kontakt» tähtsat rolli A. M. Gagijevi elus, kes lõi tänu sellele sideme mitme kõrge Vene Föderatsiooni valitsusametnikuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles