Uus-Meremaa ettevõte: neljapäevasel töönädalal pole ühtegi varjukülge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa ettevõte jätkab pärast testperioodi neljapäevase töönädala rakendamist.
Uus-Meremaa ettevõte jätkab pärast testperioodi neljapäevase töönädala rakendamist. Foto: / Scanpix

Uus-Meremaa ettevõte katsetas neljapäevast töönädalat ja kinnitab, et sellel pole ühtegi varjukülge. 

Pensionifondide, testamentide ja varahaldusega tegeleva ettevõtte Perpetual Guardian 250 töötajat katsetasid käesoleva aasta märtsis ja aprillis neljapäevast töönädalat - inimesed töötasid neljal päeval nädalas kaheksa tundi, seejuures säilitati nende senine palganumber.

Katseperioodi jälginud teadlased kinnitasid, et neljapäevane töönädal vähendas töötajate stressitaset, tõstis tööga rahulolu ja parandas töö ja eraelu vahelist tasakaalu. 

Pärast edukat katseperioodi lubatakse töötajatel valida, kas nad soovivad edaspidi jätkata töötamist üksnes neljal päeval nädalas. Neile, kes seda ei soovi, võimaldatakse siiski paindlikke töötunde, liiklusummikute vältimiseks lubatakse alustada tööpäeva traditsioonilisest ajast kas varem või hiljem ja tagatakse kõik võimalused laste eest hoolitsemiseks.

Ettevõtte juht Andrew Barnes ütles, et soovis neljapäevast töönädalat katsetada seetõttu, et nägi millise pinge all on tema töötajad töö- ja eraelu kombineerimisel.

Barnes tahtis näha, kas üks lisa vaba päev võimaldab töötajatel kodust elu paremini hallata ja seeläbi neljal päeval nädalas olla tööl enam keskendunud ja produktiivsem. 

Teadlaste uuring näitas, et viiepäevase töönädala puhul ütles vaid 54 protsenti töötajatest, et suudab leida tasakaalu töö- ja eraelu vahel, neljapäevase töönädala puhul tõusis tasakaalu leidnud inimeste hulk 78 protsendini. Samuti vähenes inimeste stressitase ja tõusis nende pühendumus ja motivatsioon. 

«Meie jaoks on selle näol tegemist produktiivsuse kasvatamisega, neljapäevasel töönädalal pole meie jaoks ühtegi varjukülge,» ütles ettevõtte juht.

Uus-Meremaa tööminister Iain Lees-Galloway sõnul on katseperioodi tulemused huvitavad ja ta soovib kindlasti jätkata tänapäevaste töötamisviiside väljatöötamist ja ettevõtetega selle nimel koostöö tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles