Bauroc CLASSIC 3MPA kergplokid välisseinte konstruktsioonides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T1 Mall of Tallinn ehitusjärgus.
T1 Mall of Tallinn ehitusjärgus. Foto: Oleg Hartšenko, XOfoto OÜ

Ehituses on tähtis iga detail ja iga lahendus. Kõik ehitusmaterjalid töötatakse välja konkreetsete ülesannete täitmiseks, kuid mõne materjali kasutamise puhul on valikuvõimalused suuremad. Ehituses on eriti oluline roll müüriplokkidel. Valitud müüriplokid mõjutavad oluliselt piirdekonstruktsiooni kui terviku omadusi ning määravad ära ka piirete ehitamise kiiruse.

Kergplokk bauroc CLASSIC on tuntud müüriplokk, mida kasutatakse laialdaselt nii erinevate kandvate kui ka mittekandvate seinte ehitamisel ja seda nii sise- kui välisseinte puhul. Siinkohal võib tulla nii mõnelegi üllatuseks, et CLASSIC plokk sobib just eriti hästi välisseina konstruktsiooni ehitamisel, mille puhul müüritis kaetakse lisasoojustusega ja viimistletakse vastavalt arhitektuursele lahendusele. Mis on peamised põhjused, miks praktikas bauroc CLASSIC plokke välisseina konstruktsioonis kasutatakse?

Korterelamu Maardus. Bauroc Classic plokidest 200 mm paksune plokksein võimaldab suurendada mittekandva välisseina konstruktsiooni heli-, õhu- ja soojapidavust ning võimaldab teha paralleelselt nii sise – kui välisviimistluse töid.
Korterelamu Maardus. Bauroc Classic plokidest 200 mm paksune plokksein võimaldab suurendada mittekandva välisseina konstruktsiooni heli-, õhu- ja soojapidavust ning võimaldab teha paralleelselt nii sise – kui välisviimistluse töid. Foto: Oleg Hartšenko, XOfoto OÜ

Kinnisvaraarendaja  LVK Arendus OÜ juhatuse liige Sven Vahtramäe toob heaks näiteks Pärnus, aadressil Rohu 94 valminud 4 korteriga ridaelamu, mille puhul on kasutatud välisseinte ladumisel bauroc CLASSIC plokke.

Sven Vahtramäe sõnul sai määravaks, miks otsustati välisseina konstruktsioonis kasutada bauroc CLASSIC 200 mm paksust plokki, et see andis kombinatsioonis lisasoojustusega parima soojapidavuse. Valiku tegemise käigus sai tehtud arvutusi ka muude ehitusplokkidega, kuid sama paksuse soojustuskihi ja sama paksusega müüriplokkide võrdluses osutus bauroc CLASSIC plokk parimaks.

Arendusprojekti eesmärgiks oli luua ökonoomsed ja madalate küttekuludega B-energiaklassiga ridaelamuboksid, mistõttu oli eriti oluline piirdekonstruktsioonide võimalikult hea soojapidavuse saavutamine.

Küsimusele, kas kasutatud plokkide suuremad mõõtmed (plokkide kulu on 8,3 tükki ruutmeetris) aitasid ka ehitustööde kiirust tõsta, vastas Vahtramäe, et kindlasti mõnevõrra ehitusprotsess kiirenes, kuid antud projekti puhul ei olnud see esmatähtis. Keskenduti peamiselt energiasäästliku hoone rajamisele ning sellest lähtuvalt rohkem tööde kvaliteedile. Lisaks kasutati bauroc plokitooteid antud arendusprojekti puhul ka enamike muude seinte puhul ning seegi lihtsustas ehitusprotsessi.

„T1 Mall of Tallinn – kaubandus- ja meelelahutuskeskus“AS Merko Ehitus Eesti objektijuht Ando Valk: «Objektil on kasutatud bauroc plokke peamiselt tule-ja suitsutõkkesektsioone eraldavate seinte ehitamisel ning kaabli- ja torušahtide seintes. »
„T1 Mall of Tallinn – kaubandus- ja meelelahutuskeskus“AS Merko Ehitus Eesti objektijuht Ando Valk: «Objektil on kasutatud bauroc plokke peamiselt tule-ja suitsutõkkesektsioone eraldavate seinte ehitamisel ning kaabli- ja torušahtide seintes. » Foto: Oleg Hartšenko, XOfoto OÜ

Välisseinte lisasoojustamisel ei olnud ehitusfaasis Sven Vahtramäe sõnul mingeid probleeme ja tööd sujusid plaanitult. Projektis kasutatud materjalide valik oli igati õnnestunud, kinnitas Vahtramäe ja tõi selle parimaks tõenduseks, et sügisel käivitatav uus ridaelamu arendusprojekt ehitatakse analoogse materjalivalikuga nagu juba valminu Rohu 94 arendusprojekt.

Kokkuvõttes saab öelda, et bauroc CLASSIC plokiga valmib maja välissein kiiresti ning kvaliteetselt ja koos lisasoojustusega on tagatud välispiirete väga hea soojapidavus.

Põhjused, miks ehitada välissein bauroc CLASSIC kergplokiga:

  • Kerge, väiksem koormus vundamendil, plokkide mahukaal vaid 425 kg/m³;
  • Erineva paksusega plokid (välisseina konstruktsioonis on sobivad paksused 300, 250, 200 mm) võimaldavad valida sobiva kombinatsiooni vastavalt plaanitava välisseina lisasoojustuse paksusele;
  • Tugev, 3 MPa kandevõime lubab ehitada 3-korruselisi hooneid;
  • Soojapidav, 20...40% kergkruusa- ja betoonplokkidest soojapidavam;
  • Õhutihe liimvuugil piirdekonstruktsioon, ei teki läbipuhumist;
  • Kõrgeim tulepüsivus REI240 on juba 200 mm paksusel viimistlemata müüritisel, plokksein ei lase läbi ei mürgiseid põlemisgaase ega kuumust;
  • Plokkide kerge kaal ning suured mõõdud (plokkide kulunorm 8,3 tk/m²)  ja õhuke liimvuuk tagavad kiire ehitustempo;
  • Materjali on kerge töödelda ning plokkide lõikamine ja kaablite paigaldamiseks seintesse soonte freesimine on lihtne ja kiire;
  • Täpsed mõõdud ja sile pind võimaldavad sisepinna kerget ja soodsa hinnaga viimistlemist;
  • CLASSIC plokid on saadaval soodsa hinnaga. Ka soojustatud ja viimistletud välissein on soodsa ruutmeetri maksumusega.

Allikas: bauroc.ee

Copy
Tagasi üles