Jüri Ratas lubas setudele vabadussambaks veerand miljonit eurot (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussamba asukoht.
Vabadussamba asukoht. Foto: Setomaa vald

Järgmise aasta riigieelarves on eraldatud veerand miljonit eurot Vabadussamba rajamiseks Setu valda. Setu kultuurifondi sihtasutuse juhatuse liikme Aare Hõrni (Isamaa) sõnul lubas Jüri Ratas (Keskerakond) isiklikult selle raha neile riigieelarvest eraldada.

«Märtsikuus oli peaminister Jüri Ratase lubadus, et ta paneb selle riigieelarvesse,» kommenteeris Hõrn Vabadussamba rajamise toetamise plaani. Riigieelarve kokkupanemisel selgus aga sihtasutuse juhi sõnul, et nende soov on jäänud kahe silma vahele.

Sellele pööras Hõrna tähelepanu riigikogu Setomaa toetusrühm, mille esimeheks Priit Sibul, kes samuti Isamaa liige. Nimelt uuris toetusrühm, kes Hõrnaga korduvalt kohtunud ja peaministri lubadusest teadlikud, temalt, kas vabadussamba raha on riigieelarves ikka sees.

«Ma ütlesin, et tead peaminister lubas, nad kontrollisid järele ja ütlesid, et ei ole,» kirjeldas asjade käiku Aare Hõrn, kes rääkis enda sõnul seepeale kiirelt Jüri Ratasega. «Lubas panna ise riigieelarvele, aga oli korraks ära unustanud ja kui tuletasime meelde, siis tal selline kiirreageering oli,» kommenteeris Hõrn, kelle sõnul soovitati tal seejärel ühendust võtta MTÜ sõjamuuseumiga, kelle kaudu oma ettevõtmise jaoks raha taotleda.

Sõjamuuseumi sihttoetuse nõuniku Peep Reisseri sõnul on nad küll kevadest saati setude «katuse» otsingutega kursis, kuid segadust tekitab asjaolu, et riigieelarves on setude vabadussamba toetus hoopis kultuuriministeeriumi valitsemisalas kirjas.

Reisseri sõnul on kogu Sõjamuuseumi eelarve aga hoopis kaitseministeeriumi valduses ning nii ei oska ta ka öelda, kas tegemist on näpukaga riigieelarves või tulebki setude toetus kultuuriministeeriumi alt. Sellisel juhul ei saaks Reisseri sõnul Sõjamuuseumi mittetulundusühingu kaudu see raha liikuda.

«Nagu see katuserahade jagamine käib läbi fraktsioonide, et selles mõttes see meiega otse seotud ei ole. Meie saame lihtsalt teada, et «ahah», tuleb läbi meie,» sõnas sõjamuuseumi sihttoetuste nõunik.

INFOKAST:

1940. aastal jäi Petserimaa Vabadussõja sammas Nõukogude okupatsiooni tõttu avamata.

2017. aastal võttis Petserimaa Vabadussõja mälestusmärgi komitee vastu otsuse see taastada.

Eelpakkumise järgi on Vabadussõja ausamba ja seda ümbritseva ala väljaehitamise maksumus umbes 280 000 eurot.

Vabadussammas valmib 2020. aasta teiseks veebruariks, mil möödub sada aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest.

Mälestusmärgi asukohaks saab Värska vallamaja esine kiigeplats.

Allikas: Petserimaa Vabadussõja mälestusmärgi komitee 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles