Eestlased noori sportlasi nägupidi õieti ei tunne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare ja tema anonüümseks jääda soovinud sõbranna jaoks jäid sportlased          tundmatuks.
Mare ja tema anonüümseks jääda soovinud sõbranna jaoks jäid sportlased tundmatuks. Foto: Liis Treimann

Spordiringkondades on viimasel ajal õhus põletavad küsimused: mis on Eesti rahvusspordiala? Kes on Eesti kuulsaimad sportlased? Postimees otsustas välja selgitada, kas Eesti inimesed tunnevad meie spordikangelased pildi pealt ära.



«Ütleme oletuslikult – mis sa arvad, mitu inimest tunneb Eestis näo järgi Kaspar Taimsood?» Sellise küsimuse esitas Tarmo Tiisler saates «Vabariigi kodanikud» sõudeliidu presidendile Rein Kilgile, kes vastas: «Ma pakun, et umbes 500 000!»

Postimees otsustas teha eksperimendi ja uurida, kui paljud inimesed Viljandist pärit sõudjat Taimsood teavad. MM-pronksi, EM-kulda, kahekordset EM-hõbedat, üht Eesti esi­sõudjat. Eesmärk polnud pelgalt uurida, kui paljud teavad Taimsood. Eesmärk oli selgeks teha, kui paljud teavad Eesti populaarseimate spordialade esindajaid.

Taimsoo kõrvale valisime seitse tippsportlast. Kõik nad esindavad eri alasid, kõik nad on näidanud silmapaistvaid tulemusi ja kõik nad on eri ajajärkudel kaunistanud Eesti ajakirjandusväljaandeid. Ja tulemus?

Fotograaf ja tõstja

Kõigepealt langes Postimehe ohvriks Andres, kes ütles enda vanuseks «üle kolmekümne» ja teatas: «Ma ei tea sportlastest kedagi. Ainult Andrus Veerpalu olen näinud.»

Tuli välja, et Andres ei valetanud. Kaheksast sportlasest tundis ta ära vaid EMil pronksi võitnud ujuja Triin Aljandi. Ja seda vaid sellepärast, et «ta on ilus»!

Järgmiseks hakkasid sportlasi mõistatama Viru keskuses istunud seitsmendas ja kaheksandas klassis õppivad Angelika, Merilin ja Kätlin. Kontaveidi pilti nähes ütlesid nad: «See on see noor, kes tennist mängib. Ma tean küll ta nime, aga praegu ei tule meelde. Ta on veel telekas ka olnud.»

Mida sportlase pilt edasi, seda ärevamaks vastajad muutusid: «Millal te juba Kristina Šmiguni pilti näitate – tema tunneksime ära!»

A-kategooria staare paraku valikus polnud ja seetõttu ei tundnud nad kedagi ka ära. Risto Mätase pilti nähes pakkusid nad: «Korvpallur? Jalgpallur? Ujuja?» Karel Tammjärve pilt tõi kaasa vaid ühe pakkumise: «Fotograaf! On fotograaf või? Odaviskaja? Ujuja? Jalgpallur?» Õiget nime kuuldes: «Ei tea, pole kuulnudki!»

Triin Aljandi puhul arvati ära spordiala («Ma ei tea ta nime») ja Martin Vungi pilti nähes muiati häbelikult: «Lahe naeratus, aga ei tea, kes ta on… Jalgpallur? Mingi Andrus? Ma olen teda näinud küll.»

Ja Kaspar Taimsoo mundris pilti nähes: «Tõstja? Võrkpallur? Korvpallur? Jalgpallur? Suusataja? Ei tea, pole kuulnud ka kunagi ta nime.»

Järgmisena tulid vastu kaks eakamat daami. Üks neist ei soovinud oma nime öelda, sest ei teadnud ühtki sportlast, teine ütles aga julgelt: «Mare!»

Sportlaste pilte vaadates haarasid mõlemad piltlikult öeldes peast kinni ja ahastasid: «Ei tunne, ei tule üldse tuttav nägu ette, üldse ei tea. Issand, uskumatu! Loen ju spordiuudiseid ja vaatan, aga üldse ei tea…» ohkas Mare ja lisas: «Liiga noored sportlased meie jaoks vist?»

Gert Dorbeku pilti vaadates tõdesid prouad: «Selle nägu on tuttav, aga pildi pealt ei tunne ära. Ilmselt alati näeb teda mingis poosis seal platsil. Ah Gert Dorbek? Teda ma olen näinud küll!»

Ujuja Triin Aljandit peeti kergejõustiklaseks, võrkpallur Keith Pupartit korvpalluriks ning Martin Vungist polnud kumbki midagi kuulnud. «Väga targad tädid – ühtki sportlast ei tunne,» lagistasid daamid naerda.

Kuuldes, et Kaspar Taimsoo on tuntud sõudja, vastati muigamisi: «Sõudjaid ka ei tea peale Tõniste poiste. Te olete väga kavalalt teinud, kõik sellised… Oleks siin Ani või see teine tüdruk… Kanepi, neid ikka teaksime.»

Seejärel jalutas vastu endine vasaraheitja Maris Rõngelep. «Kontaveit, Mätas. Seda ma küll ei tea – kui ei tea, siis on ujuja, mootorisportlane või mingi suusataja. Ah ongi Karel Tammjärv?» vaatas Rõngelep pilte ja jätkas: «Seda ma ka ei tea, aga tundub korvpallur. See on Aljand. Tema on Pupart, Joel. Ei, oota…Keith, Keith! See on Taimsoo – aerutaja või sõudja, ma ei tee vahet neil!»

Seevastu kaks aastat tagasi keskkooli lõpetanud Kutter Valdeko ei tundnud ära ühtki sportlast.

Ka 30-aastane Eva oli sunnitud tunnistama, et ei tea ühtki sportlast. Kontaveiti pidas ta Kanepiks, Dorbekut Gerd Kanteriks, Aljandit Kaia Kanepiks, Vunki «mingiks suusatajaks» ja Taimsood sõduriks.

Ka põhikoolis käivad sõbrad Kevin ja Kert pidasid Anett Kontaveiti Kaia Kanepiks. «Ei olegi? A ma mingeid noori küll ei tea! Ma tean ainult Erki Noolt!» muigas Kevin, kes jätkas sama rida ka suusataja Karel Tammjärve pilti vaadates: «Ma arvasin, et need on ikka mingid kuulsused siin! Ei tea!» Sõudja Kaspar Taimsood nähes: «See on ka kuulus vä? Ei tea!»

Küsimusele, keda nad üldse teavad, vastasid nad: «Ma tean Erki Noolt ja Kaia Kanepit! Ja üks see, keda telekas ükskord näidati, see kettaheitja? Nimi ei tule meelde. Markko Märtin on ka tegelikult sportlane ja Urmo Aava…»

Seejärel vastasid Postimehe küsimustele poemüüjad Piret ja Susan, kes kahepeale tundsid ära vaid Anett Kontaveidi. Triin Aljandit peeti Jane Trepiks ning ülejäänud nimesid polnud kuuldud ega nähtud.

Rehemaa kuulsaim

Selgituseks ütles keskealine Piret: «Kõik need, keda mina tean, on juba erru läinud!»

Küsimusele, kes võiks olla Eesti kuulsaim sportlane, vastas ta: «Praegu ilmselt Veerpalu, tema ei lähe pikka aega inimestel meelest ära. Ja Kaia Kanepit teavad ka ilmselt paljud.»

17-aastane Egert ei tundnud samuti ühtki Eesti sportlast ära. Vaatamata sellele, et ta ise end jalgpallihuviliseks pidas, ei tulnud ka Martin Vungi nägu talle tuttav ette. Samamoodi nagu hobi korras korvpalli mänginud Joosep, kes ei tundnud samuti ühtki sportlast ära.

Järgmisena jalutas vastu endine sportlane Agnes, kes omal ajal tuli juunioride klassis purjetamise maailmameistriks. «Ei tunne, ei tea, väga piinlik, ma ei tunne ühtki sportlast ära. Nimed on tuttavad,» kinnitas ta. Ainuke, kelle ta ära tundis, oli ujuja Triin Aljand.

Küsimusele, kes on Eesti kuulsaim sportlane, vastas ta: «Rehemaad äkki tuntakse? Ma arvan, et ta suusatab veel. Aga mul on praegu pea tühi, valed mõtted peas. Pole keskendumislainel!»

Pimedate Ööde filmifestivali infoletis töötanud Elisa ja Mark tundsid kahe peale ära kolm sportlast. Kontaveidi pilti nähes öeldi: «Ta pole see Maret Ani, ta on veel noorem tegija. Anett Kontaveit?»

Karel Tammjärve pilti vaadates tõdeti kui ühest suust: «Nendest uutest suusatajatest ei tea ma kahjuks kedagi.» Ära tunti veel Triin Aljand ja Martin Vunk.

Keskealine Joel tundis ära Kontaveidi ja Vungi, ülejäänute puhul aga arvas ära vaid spordiala.

Taimsoo pilti nähes arutles: «No mis vormis see mees nüüd on siis! Suusataja? Aa, siis ta on aerutaja või sõudja? Kas see on vene poiss või eesti poiss? Mis nad olid nüüd, Jaansoni sõbrad? Ei tule nimi meelde!»
Suusataja Karel Tammjärve ei tundnud ta aga pildilt ära: «Kurat, neil on mütsid peas kogu aeg! Noortest poistest mingi sprinter. Mitte Rehemaa, mitte Einaste, uuem poiss, heleda peaga. Kristo? Prillid peaksid ees olema ja müts peas, siis tunneks ära võib-olla…»

Küsimusele, kes on Eesti kuulsaim sportlane, vastas ta: «Ma tean, et Vassiljev valiti parimaks jalgpalluriks. Aga kuulsaim sportlane? Ei oska öelda, kas auto-motosportlane? Praegustest tegevsportlastest? Vassiljevit teatakse rohkem maailmas kui Marko Asmerit või kedagi teist.»

Ani ja Kanepi

Kristina seevastu ei tundnud ühtki sportlast ära: «Neid vanemaid, jumal, ma teadsin neid kõiki! Aga nüüd ma ei tea tõesti enam kedagi.»   

Küsimusele, kes on Eesti kuulsaim sportlane, vastas ta: «Veerpalu! Teda ei unustata niipea veel! Ja Maret Ani ka kindlasti. Ja mitte Ani, vaid Kanepi siiski.»

Seejärel vastas Postimehe küsimustele 35-aastane Viktoria, kes tundis ära kõik sportlased peale Gert Dorbeku, Keith Puparti, Risto Mätase ja Karel Tammjärve. Martin Vungi kohta ütles: «See on Andres Oper noorena?»

Järgmisena sattusid Postimehe teele kolm sõpra – Erik, Ralf ja Raimar –, kes samuti ühtki sportlast ära ei tundnud. Küll aga teati, et Aljand on ujuja: «See on see, kes mingi seitse Eesti rekordit on teinud. Nimi kahjuks ei tule ette…» Kaspar Taimsood nähes tõdeti muigamisi: «Miilitsaid kahjuks ei tea. See on üks kahest, see kes Jaansoniga vahepeal istus. Ühesõnaga, pärnakas on igal juhul!»

Kolm meest ei osanud öelda, kes on praegu Eesti kuulsaim sportlane. Küll aga teati neid, kes just kõige positiivsemate tegudega pole silma paistnud. «Meil oli üks kümnevõistluses, kes ka muudel aladel kõva tegija oli. Prostitutsiooniäris. Ja siis oli veel Indrek Pertelson, kes nüüd finants­alast nõu annab…»

Küsimusele, miks tänapäeva tippe ei teata, vastas Erik: «Võib-olla sellepärast, et vanad olijad on liiga tugevalt sees.»  20 vastajast tundsid kõige enam ära Kontaveiti. Kas asi oli valimis või milleski muus?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles