Saudi Araabia naisel keelati abielluda muusikainstrumenti mängiva mehega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uud on araabia maades populaarne keelpill.
Uud on araabia maades populaarne keelpill. Foto: /SCANPIX

Saudi Araabia naine kaotas kohtujuhtumi, mille raames võitles ta õiguse eest abielluda muusikainstrumenti mängiva mehega, keda tema perekond peab selle oskuse tõttu religioosselt mittesobivaks.

Konservatiivses Saudi Araabias vajab naine abiellumiseks, reisimiseks ja mitmeteks teisteks tegevusteks luba meessoost sugulaselt, näiteks isalt, vennalt või abikaasalt.

Mõnes riigi piirkonnas peetakse muusikainstrumenti mängivat meest alamast klassist ja halva mainega inimeseks. 

Kaks aastat tagasi palus 38-aastane pankur, kes muu hulgas mängib populaarset keelpilli nimega uud, naist endale abikaasaks. Naise perekond seisis abielule vastu, kuna mees pole pillimänguoskuse tõttu religioosselt sobiv. 

Naine viis juhtumi kohtusse, kes nõustus naise perekonnaga ja abielukeeld jäi kehtima. 

«Kuna kosilane mängib muusikainstrumenti on ta naise jaoks religioossest vaatepunktist sobimatu,» ütles kohus.

Saudi Araabia on viimastel aastatel ellu viinud mitmeid reforme, et konservatiivse riigi kuvandit maailmas muuta, näiteks lubati sel aastal naistel viimaks autorooli istuda. Samas kehtib riigis siiani kord, mille kohaselt on meestel naiste otsuste üle väga suur võim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles