ÜRO kohus: USA peab tühistama sanktsioonid humanitaarekspordile Iraani (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunikud kogunesid täna Haagis ja otsustasid, et USA peab tühistama osa Iraanile kehtestatud sanktsioonidest.
Kohtunikud kogunesid täna Haagis ja otsustasid, et USA peab tühistama osa Iraanile kehtestatud sanktsioonidest. Foto: Peter DeJong / AP / Scanpix

ÜRO kohus andis täna Ühendriikidele käsu tühistada sanktsioonid humanitaarotstarbeliste kaupade ekspordile Iraani, mille Ühendriigid pärast Teheraniga sõlmitud tuumaleppest lahkumist taaskehtestasid.

Haagi kohtunikud leidsid, et sanktsioonid rikuvad 1955. aastal USA ja Iraani vahel sõlmitud sõpruslepet.

Rahvusvaheline kohus otsustas ühehäälselt, et Washington peab kõrvaldama enda äranägemise järgi valitud vahenditega kõik 8. mai meetmetest tingitud takistused ravimite ja meditsiiniseadmete, toidu- ja põllumajanduskaupade vabale ekspordile Iraani, teatas kohtunik Abdulqawi Ahmed Yusuf, lisades, et sanktsioonid tuleb tühistada ka lennukiosade suhtes.

Kohtu sõnul võib humanitaarotstarbeks vajalikele kaupadele kehtestatud sanktsioonidel olla tõsiselt kahjustav mõju Iraani territooriumil elavate inimeste elule ja tervisele. Lisaks võivad sanktsioonid ohustada Iraani tsiviillennunduse ohutust ja selle kasutajate elu.

Kohus langetas otsuse vastuseks Iraani esitatud hagile USA presidendi Donald Trumpi otsuse suhtes taastada sanktsioonid, mis 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumaleppega tühistati.

Iraan leiab, et Trumpi otsus taastada sanktsioonid seoses Iraani tuumaprogrammiga, on mõeldud Teherani põlvilisurumiseks ja rikub 1955. aasta lepet.

Rahvusvaheline kohus asus hagi menetlema augusti lõpus.

Sanktsioonid tühistati 2015. aasta mitmepoolse leppega vastutasuks Iraani kohustumise eest mitte töötada välja tuumarelva.

USA valitsus taaskehtestas sanktsioonid ühepoolselt kolm nädalat tagasi, öeldes, et neid on vaja tagamaks, et Iraan ei ehitaks eales tuumarelva. Teine sanktsioonide osa on kavas jõustada novembri algul ning on suunatud islamivabariigi energiasektori, muu hulgas naftaekspordi vastu.

Rahvusvaheline kohus lahendab vaidlusi ÜRO liikmesriikide vahel, tema otsused on siduvad ja edasi kaevata neid ei saa, samas puudub mehhanism nende jõustamiseks.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ütles enne kohtuotsust, et sanktsioonid on psühholoogilise sõja vorm eesmärgiga viia Iraanis läbi režiimimuutus.

«Majandussõda, mida USA ja mõned tema piirkondlikud kliendid Iraani vastu peavad, on rohkem psühholoogiline kui majandussõda,» ütles Zarif BBC raadiole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles