Ukraina minister: Salisbury mürgitaja aitas Janukovõtšil põgeneda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina siseminister Arsen Avakov.
Ukraina siseminister Arsen Avakov. Foto: STRINGER / Sputnik / Scanpix

Ukraina siseminister Arsen Avakov ütles kohtumisel Suurbritannia julgeoleku- ja majanduskuritegude ministri Ben Wallace'iga, et Ukrainas tunti ühes Salisbury mürgitajas ära Vene sõjaväeluure ohvitser Anatoli Tšepiga, kes osales kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši pagulusse aitamises.

«Avakov märkis, et Ukrainas tunti ühes Salisbury mürgitajas ära Vene sõjaväeluure ohvitser, kes osales kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši pagulusse toimetamises,» edastas Ukraina siseministeerium.

Eelmisel nädalal paljastasid uurivaid ajakirjanikke ühendavad internetileheküljed Bellingcat ja The Insider, et üks Skripalide mürgitamisega seotud isikutest on Venemaa luureteenistuse GRU ohvitser Anatoli Tšepiga. Varem öeldi, et Tšepiga kannab nime Ruslan Boširov.

Lisaks Tšepigale kahtlustatakse rünnaku toimepanekus Aleksandr Petrovi, aga ka selle nime näol võib olla tegemist valenimega. 

Sergei Skripal ja tema tütar Julia mürgitati märtsi alguses Suurbritannias närvimürgiga Novitšok. Ohvrid viidi mõlemad Salisbury haiglasse, kus nende seisund oli mitme nädala vältel kriitiline.

Salisbury rünnakus kahtlustatavad Aleksandr Petrov ja Anatoli Tšepiga.
Salisbury rünnakus kahtlustatavad Aleksandr Petrov ja Anatoli Tšepiga. Foto: Metropolitan Police / PA Wire/PA Images/Scanpix

Ministrid arutasid ka Vene eriteenistuste koordineeritavate küberohtude ja organiseeritud kuritegevusega toimetuleku ühiskava.

Avakov juhtis erilist tähelepanu koostööle Suurbritanniaga võitluses viirusega Petya ja võrgustikuga Аvalanche.

«Wallace tõdes, et seda, mida Venemaa tegi Krimmis, Donbassis ja Salisburys, võib ta teha suvalises muus riigis,» märkis ministeerium.

«Just seepärast on tähtis, et lähedaste koostööpartneritena teadvustaksime Venemaa ohtlikkust. Näen hea meelega sellist viljakat koostööd Ukrainaga,» ütles Briti minister.

Ministrid kooskõlastasid koostöö ning kogemuste ja andmebaaside vahetamise plaane, samuti ühised vastused Venemaalt lähtuvatele hübriidsõjaohtudele. Kõne all oli ka olukord nn seaduslike varastega, kellest enamik on seotud Vene eriteenistustega, täites selle kuritegelikke tellimusi, ja ostavad üles mõningaid Ukraina raadasaadikuid.

Avakovi sõnutsi võivad nn seaduslikud vargad tegutseda Ukrainas ja seejärel elada saadud musta raha eest seaduskuulekaid Ukraina kodanikke teeseldes Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles