Pildid: millised näevad nuudlid välja miinus 60 kraadi juures?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmunud nuudlid Antartika Concordia polaaruurimisjaamas
Külmunud nuudlid Antartika Concordia polaaruurimisjaamas Foto: facebook.com

Antarktikas asuva polaarjaama Concordia teadlased tegid katse, milles viisid keedetud nuudlid miinu 60 kraadise külma kätte ja paari minutiga olid nuudlid läbikülmunud.

2005. aastal Itaalia ja Prantsusmaa koostöös avatud uurimisjaam asub maailma suurimas jääkõrbes, teatab hybridtechcar.com.

Concordia polaaruurimisjaam
Concordia polaaruurimisjaam Foto: Wikipedia.org

Elu selles jaamas on karm, sest seal ei ole neli kuud päikest, temperatuur võib langeda miinus 70 kraadini ja sellistes tingimustes ei jää loomad ellu.

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) teadlased uurivad Antarktika karmides tingimustes lisaks keskkonnale ka seda, kuidas jääda ellu pikaajalistel kosmoselendudel. Põhimõtteliselt ollakse Concordia uurimisjaamas nagu kosmoselaevas.

29. septembril tegid sealsed töötajad katse nuudlitega, mis oli naljakas, sest külmunud nuudlid jäid pikaks ajaks püsti, kahvel nende sees.

Nuudlikatse Antarktika Concordia uurimisjaamas
Nuudlikatse Antarktika Concordia uurimisjaamas Foto: facebook.com

ESA töötajate sõnul said nad selle katse idee Redditist, kus üks kasutaja kirjeldas oma kogemust. Ta oli 2017. aastal Kanadas Yellowknife’is, kus leidis tänavalt karbi söömispulkade ja püstiste külmunud nuudlitega.

Concordia uurimisjaama töötajad tegid oma katse nuudlitega, nad keetsid neid ja siis viisid välja, kus oli miinus 60 kraadi.

Nuudlikatse Antarktika Concordia jaamas
Nuudlikatse Antarktika Concordia jaamas Foto: facebook.com

Teadlaste sõnul oli külmumine täielik, sest kui nuudlid toodi tagasi sooja, siis olid nad veel mõnda aega külmunud olekus.

Concordia nuudlieksperimendi eestvedajaks oli dr. Carmen Possing, kes on töötanud selles uurimisjaamas alates augustist. Ta uurib, kuidas isolatsioon ja ekstreemsed temperatuurid inimkehale mõjuvad. Ta tööaeg selles jaamas kestab üks aasta.

Külmunud nuudlid Antartika Concordia polaaruurimisjaamas
Külmunud nuudlid Antartika Concordia polaaruurimisjaamas Foto: facebook.com

Concordia jaamas on oma «rebaste» ristimise rituaal: uued tulijad peavad minema ja viskama pudelist vett. Pudelist välja pääsenud vesi jäätub seal koheselt. 

Vesi jäätub Antarktikas silmapilkselt
Vesi jäätub Antarktikas silmapilkselt Foto: facebook.com

Concordia polaaruurimisjaam on Antartikas kolmas aastaringi tegutsev jaam Venemaa Vostoki ja USA Amundsen-Scotti jaama kõrval.

Antarktika on maailmajagu, mis hõlmab Antarktise mandri ja seda ümbritsevad saared India, Atlandi ja Vaikse ookeani lõunaosas, kaasa arvatud Lõuna-Jäämeres.

Antarktika võtab enda alla 8,9 protsenti maismaast.

Antarktika kaart
Antarktika kaart Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles