Holland nurjas GRU küberrünnaku keemiarelvade järelevalveorgani vastu (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandist välja saadetud GRU agendid.
Hollandist välja saadetud GRU agendid. Foto: Hollandi kaitseministeerium

Holland saatis aprillis riigist välja neli venelast, kes sihtisid operatsiooniga Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW), vahendab AFP.

Vene sõjaväeluure (GRU) agendid plaanisid Hollandi ametivõimude sõnul küberoperatsiooniga rünnata Hollandis Haagis asuvat OPCW peakorterit.

OPCW on uurinud Suubritannias Salisburys endise Vene spiooni Sergei Skripali vastu korraldatud keemiarünnakut. Lisaks uurib organisatsioon keemiarünnakuid Süürias.

Venemaa on alati eitanud keemiarünnakute korraldamist.

«Hollandi valitsus peab nende luuretöötajate sekkumist äärmiselt murettekitavaks,» ütles kaitseminister Ank Bijleveld pressikonverentsil. «Harilikult me ei avalikusta seda tüüpi vastuluureoperatsioone.»

Bijleveld lisas, et ühe venelase sülearvuti oli ühenduses Brasiilia, Šveitsi ja Malaisiaga. Tegevus Malaisias oli seotud 2014. aastal Ukraina kohal alla tulistatud reisilennuki lend MH17 juurdlusega.

Holland tuvastas väidetavad Vene agendid, avalikustas nad ja ütles, et küberrünnaku viis läbi Vene sõjaväeluureagentuur GRU.

Holland sai operatsiooni läbiviimisel saadi abi Suurbritannialt, ütlesid ametnikud.

Neljal kahtlusalusel olid diplomaatilised passid, nende hulka kuulusid IT-ekspert ja tugiagendid. Nad rentisid auto ning otsisid viisi, kuidas sisse häkkida OPCW kinnisele IT-süsteemile.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles