Lõpuni unikaalne: von Lõnguse EV100 Euroopa-tuur päädib ainulaadse seinamaalingu ja pop-up näitusega

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse Kivikuningas Riias, Viesītes iela 3.
Edward von Lõnguse Kivikuningas Riias, Viesītes iela 3. Foto: SprayPrinter

Edward von Lõnguse Eesti 100. sünnipäevale pühendatud Euroopa-tuuri suure finaalina kerkis äsja Riia kesklinna üle-elusuurune Kivikuningas Lembit, maailma esimene roboti prinditud liitreaalsuse-seinamaaling. Reedel, 5. oktoobril aga võetakse kogu teekond kokku Telliskivi Loomelinnakus vaid ühel õhtul avatud pop-up näituse ja peoga.

Edward von Lõnguse (R)estart Reality tuuri raames sai dkunstniku töödes vanad eestlased omal moel uue elu – nutiseadmetes liitreaalsuse tehnoloogia abil ellu ärganud tegelaskujud köitsid vaatajaid kokku 11 Euroopa pealinna tänavatel:  Berliinis, Brüsselis, Roomas, Helsingis, Kopenhaagenis, Pariisi, Budapestis, Vilniuses, Londonis, Viinis ja Riias.

Kui tavapäraselt ilmusid von Lõnguse teosed erinevate ehitiste ja seinte peale ligikaudu elusuuruses, siis tuuri finaali tähisena hoiab nüüd Riia linnal silma peal 7,5 meetri kõrgune Kivikuningas. Tegu on kogu maailmas ainulaadse liitreaalsuse-seinamaalinguga, mis teostati Eesti ühe lennukaima startupi, SprayPrinteri just tootmisest tulnud uue roboti abiga.

"Riias ei ole just väga palju kaasaegset tänavakunsti ja meile meeldib see teos eriti sellepärast, et ta näitab, kuidas tänavakunst ja uued tehnoloogiad aitavad jutustada põnevaid lugusid inimestest ja kultuurist laiemalt," märkis Riia seinamaalingu valmimisele kaasa aidanud Ieva Niedre kultuurifondist INITIUM.

5. oktoobril kell 16 aga toimub Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus kogu tuuri kokkuvõttev pop-up näitus, mis toob publikuni meeldejäävaimad hetked kõigist reisisikohtadest ning võimaldab veidi piiluda ka tuuri köögipoolele. Näha saab näiteks kunstniku originaal-stencileid (kunstiteoste loomiseks kasutatavaid šabloone) ja muud anonüümse tänavakunstniku professioonis tarvilikku. Tuuril kogetud seiklused on jäädvustanud fotograaf Ruudu Rahumaru ning videooperaator Gytis Dovydatis – ainsad inimesed, keda Edward von Lõngus on usaldanud oma tegevust dokumenteerima.

Ühtlasi on tegu meeleoluka tänuüritusega kõigile, kes on Edward von Lõnguse seiklustele Euroopas pöialt hoidnud. Nagu ikka, on kunstnikul publikule varuks ka üllatused.

Tänavakunstituuri (R)estart Reality näol on tegu innovaatilise Eestit tutvustava kunstiprojektiga, mis on osa EV100 rahvusvahelisest programmist. Projekti viib ellu kaasaegse kunsti keskkond NOAR.eu.

Von Lõnguse digitänavakunstiteosed räägivad oma loo Android ja iOsS rakenduse abil. Proovi ise ka SIIN. Homse pop-up näituse ja tuuri lõpupeo kohta saab lähemalt lugeda SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles