ERMi teater esietendab õigluse eest võidelnud Võisiku mõisniku loo

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timotheus von Bock (Tanel Jonas) võtab endale naiseks Eeva Mättiku (Elina Purde).
Timotheus von Bock (Tanel Jonas) võtab endale naiseks Eeva Mättiku (Elina Purde). Foto: Arp Karm/ERM

Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis tuleb 5. oktoobril esietendusena publiku ette Rein Paku lavastus «Keisri hull», mis põhineb Jaan Krossi samanimelisel ajaloolisel romaanil. 19. sajandi alguses vabadusest, võrdsusest ja vendlusest unistanud ja õigluse eest võidelnud Võisiku mõisnikku Timotheus von Bocki kehastab Tanel Jonas.

«Viimati nooruses loetud romaani aasta eest uuesti lugedes kerkisid minu jaoks esile täiesti uued aktsendid ja vaatenurgad,» ütles lavastaja. «Ja mis peamine – teksti aktuaalsus polnud kuhugi kadunud. Mõistsin, kui hämmastavalt suur kuristik laiutab ka tänapäeval humanistlike ideaalide ja tegelikkuse vahel. Usun, et «Keisri hullu» aeg on jälle käes.»

Täiendatud Kross

Lavastuse tutvustuses on kirjas, et Pakk on Krossi dramatiseeringut täiendanud, pidades silmas tänast teatrikeelt ja -külastajat. Vaataja leiab end küsimuste eest, mille jätavad õhku nii autor kui ka lavastaja. Kas Bock oli hull või ta mängis hullu? Kust võttis Bock oma julguse? Miks keiser teda surmast säästis? Kust jookseb aususe ja hullumeelsuse piir?

Paku sõnul on üks peamisi põhjusi, miks ta «Keisri hullu» lavastada võttis, tegelaskujude psühholoogiliselt rikas kolmemõõtmelisus. «Või nagu Tšehhov ütles, «ümarus»,» lisas ta. «Krossi loodud karakterid on enamikest ajalooromaanide tegelastest vaimulaadilt oluliselt rikkamad. Näitlejatel on, mida mängida.»

Tanel Jonase kõrval mängivad Elina Purde, Helgur Rosenthal, Jekaterina Novosjolova, Andres Mähar, Kaia Skoblov, Mart Toome ja Raivo E. Tamm.

ERMi teatri teine lavastus

«Keisri hull» esietendub 5. oktoobril kell 19 Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis, kuhu sissepääs avaneb muuseumihoone tagumisest otsast.

Lavastuse toodab ERMi teater, mille esimese tööna esietendus tänavu veebruaris Janek Savolaineni ja Katrin Pärna käe all Aleksis Kivi romaani aineline «Seitse venda ehk Uurali kajakas», mis on mängukavas ka sel hooajal.

«Keisri hullu» lavastanud Rein Paku vend Heiti Pakk toob 6. oktoobril Vanemuise väikeses majas esietendusena lavale Moises Kaufmani näidendi «33 variatsiooni».

Heiti Pakk.
Heiti Pakk. Foto: Elmo Riig / Sakala
Rein Pakk.
Rein Pakk. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles