Ungari ja Poola soovivad EL-i odavtööjõu reeglite tühistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevatööstus.
Laevatööstus. Foto: Liis Treimann

Ungari ja Poola teatasid neljapäeval, et kavatsevad taotleda Euroopa Kohtus (ECJ) mullu EL-i liikmete vahel raskesti saavutatud odavat tööjõudu puudutavate reeglite tühistamist.

Ungari valitsuse sõnul esitasid nad Euroopa Kohtule apellatsiooni lootuses, et lähetatud töötajate direktiivi uuendamine, milles liikmesriigid läinud aasta oktoobris kokku leppisid ja Euroopa Parlament mais heaks kiitis, tühistatakse.

Poola esitas kolmapäeval ECJ-le omapoolse kaebuse reformi vastu, mis piirab 12 kuuga perioodi, mille jooksul saavad ettevõtted saata töötajaid madalapalgalistest riikidest jõukamatesse lühiajaliste lepingutega, maksmata võõrustajariikide sotsiaalmakse.

Lähetatud töötajate direktiiv pärineb 1996. aastast, kuid see on põhjustanud pahameelt lääneriikides, nagu Prantsusmaa, Saksamaa ja Austria, mille hinnangul võrdub see sotsiaalse dumpinguga, mis loob nende tööjõuturul ebaõiglase konkurentsi.

Igasuguste muutuste vastu on aga Ida- ja Kesk-Euroopa riigid, kust enamik odavamat tööjõudu tuleb. Poola on EL-i liige, mis regulatsioonist kõige enam võidab.

Mullu oktoobris saavutatud kompromissiga nõustusid EL-i 28 liikmesriiki piirama seda perioodi 12 kuule, kuid lisasid, et seda võib firma ettepanekul pikendada veel kuue kuu võrra.

Töötajad mitte üksnes ei saaks võõrustajariigi miinimumpalka, vaid ka kõiki täiendavaid boonuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles