Jaama tänaval pikalt silma riivanud tondiloss tärkab kortermajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elanikud peaks praeguse plaani kohaselt uude kortermajja pääsema 2020. aasta septembris.
Elanikud peaks praeguse plaani kohaselt uude kortermajja pääsema 2020. aasta septembris. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Jaama tänaval, kesklinnast kiviviske kaugusel on juba aastaid tühjalt seisnud imposantne kivihoone. Peagi saab sellest korrastatud korterelamu.

Aadressil Jaama 71 üle kümne aasta tühjalt seisnud tondiloss on selle naabruses elava Agnes Kirpu sõnul olnud tõeliselt ohtlik. «Aknad olid puruks löödud ja aed katki. Lapsed ronisid sisse-välja. Nad oleks võinud seal viga saada,» kirjeldas ta.

Ühtlasi lisas Kirpu, et tänavaäärne lagunev maja oli ka lihtsalt inetu vaatepilt. Seepärast on kohalikel väga hea meel, et lõpuks on seal renoveerimistööd lahti läinud.

Ka Tartu linna kodulehelt võib leida kurtmist, et hoone Jaama 71 on ohtlik. Ühes pöördumises kirjeldatakse muu hulgas seda, et ehitise fassaadilt pudeneb suuri krohvitükke kõnniteele, mida mööda pered sageli näiteks lasteaeda lähevad.

2015. aastast kuulub kõnealune maja osaühingule Estelle. Ettevõtte juhatuse liige Aigi Jukk nentis, et kahetsusväärselt leidub inimesi, kes ei austa eraomandit: nii lapsed kui asotsiaalid on tühja maja kinnilöödud sissepääse ikka ja jälle lahti kangutanud ning sealtkaudu hoonesse sisenenud. Jukk ütles, et mõistab ümbruskondsete elanike muret. «Kui sa lööd kümme korda uksi-aknaid naeltega kinni ning võõrad ikkagi lähevad sinna, siis on see igal juhul probleem,» ütles ta.

Tartu järelevalveteenistuse juhataja Andres Aint kinnitas samuti, et Jaama tänava maja valmistas aastaid linnale muret ning selle kohta laekus pidevalt kaebusi. «Nüüd võin julgelt käsi plaksutada, et Jaama 71 saab siit (Tartu probleemsete hoonete – toim) nimekirjast maha tõmmata,» sõnas ta.

Ehitusfirma Sartec Betoon ehitustööde tegevjuht Aleksander Buzin rääkis, et ohtlikus hoones algasid lammutustööd juba märtsis ning lõpuks säilitati vanast majast vaid tänavapoolne sein. Uus elamu peaks valmis saama 2020. aasta septembriks.

Aastatel 2005–2014 oli Jaama 71 omanik osaühing Famila. «Detailplaneeringud võtavad aega,» selgitas selle juhatuse liige Endel Ermel, miks tema omanikuaastatel hoone korda ei saanud. Varem tegutsesid samas majas näiteks kool ja hambakliinik, samuti on seal asunud omaaegse Ehitustrusti ühiselamu.

Tartu probleemsete hoonete nimekirjas on ühes Jaama 71 hoonega praegu 30 ehitist. Andres Aint tunnistas, et linnavalitsuse käed on pahatihti liiga lühikesed, et kiirendada nende kordategemist.

Valdavalt kuuluvad sellised ehitised eraomandisse ning kui hoone muutub ohtlikuks, saab linn omanikule saata vaid ettekirjutuse ohu eemaldamiseks. Hädaolukorras võib ohu kõrvaldada üksnes päästeamet.

Susanne Rosenberg on Tartu ülikooli ajakirjandustudeng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles