Peruu ekspresident Fujimori: vanglasse naasmine oleks surmaotsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspresident Alberto Fujimori haiglas.
Ekspresident Alberto Fujimori haiglas. Foto: REUTERS TV/REUTERS

Peruu ekspresident Alberto Fujimori ütles neljapäeval haiglas, et vanglasse naasmine oleks «surmaotsus».

Peruu kohus tühistas kolmapäeval otsuse talle inimsusvastaste kuritegude eest armu anda.

80-aastane Fujimori pöördus Peruu presidendi Martin Vizcarra ja riigi kohtunikkonna poole video vahendusel.

«Palun ärge tapke mind. Kui ma naasen vanglasse, siis mu süda ei toeta seda. See on liiga nõrk, et teha sama asja uuesti läbi. Ärge mõistke mind surma,» ütles Fujimori läkituses.

Fujimori sai armu detsembris humanitaarpõhjustel. Ta elas Limas, kuid on pärast vabastamist haiglasse sisse kirjutatud neli korda.

Ta peeti kolmapäeval kinni ning viidi ühte kliinikusse, sest tema vererõhk langes ja südamelöökide sagedus tõusis, ütles tema arst Alejandro Aguinaga ajakirjanikele.

Kriitikute hinnangul anti Fujimorile armu vastutasuks selle eest, et Fujimori poeg aitaks tollasel presidendil Pablo Kuczynskil vältida ametist ilmajäämist. Lõppastmes kukutas ta üks korruptsiooniskandaal.

Fujimori oli oma 25-aastasest karistusest ära kandnud 12 aastat. Teda karistati selle eest, et andis niinimetatud surmasalkadele korralduse kaheks veresaunaks vastavalt 1991. ja 1992. aastal.

Tema tütar ning peamise opositsioonierakonna Rahva Vägi juht Keiko pidas oma isa tagasisaatmist trellide taha ebainimlikuks ja ebaõiglaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles