Sentsov: lõpetan streigi sundtoitmise vältimiseks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametlik pilt Venemaa vanglas näljastreiki pidavast Ukraina filmirežissöörist Oleg Sentsovist.
Ametlik pilt Venemaa vanglas näljastreiki pidavast Ukraina filmirežissöörist Oleg Sentsovist. Foto: HO / AFP/Scanpix

Venemaal vanglakaristust kandev Ukraina filmirežissöör Oleh Sentsov peatas enam kui 140 päeva kestnud näljastreigi, et vältida sundtoitmist.

«Olen sunnitud peatama alates homsest oma näljastreigi,» ütles Sentsov kirjalikus avalduses, mida jagas meediale tema advokaat Dmitri Dinze.

Režissööri sõnul plaanisid Vene võimud alustada kriitilise seisundi tõttu tema sundtoitmist.

«Minu arvamust ei võeta enam kuulda - väidetavalt ei ole ma enam võimeline adekvaatselt hindama oma tervislikku seisundit ja ohtu sellele,» sõnas Sentsov.

«Sundtoitmist viiakse läbi osana reanimatsioonimeetmetest patsiendi elu päästmiseks. Neis tingimustes olen sunnitud alates homsest, 6. oktoobrist oma näljastreigi peatama,» kirjutas ta.

Venemaa kuulsaim vang veetis tahke toiduta 144 päeva, võideldes nii vabastamise eest, kuid ei suutnud Moskvat mõjutada.

Sentsov alustas näljastreiki 14. mail, kuu aega enne Venemaal juunis ja juulis peetud jalgpalli MM-i, nõudes kõigi Venemaal vangistuses hoitavate ukraina poliitvangide vabastamist. Kiievi andmeil on selliseid vange 64.

Sentsov mõisteti 2015. aastal süüdi Venemaa poolt annekteeritud Krimmis terrorirünnaku kavandamises ja ta kannab Jamali-Neenetsi autonoomses ringkonnas range režiimiga karistuskoloonias 20-aastast vanglakaristust.

«Jah, ta peatas oma näljastreigi,» teatas varem Vene uudisteagentuurile Interfax Vene vanglateenistuse juht Valeri Maksimenko.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles