Nobeli rahupreemia pälvisid seksuaalvägivallaga võitlejad (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Denis Mukwege ja Nadia Murad
Denis Mukwege ja Nadia Murad Foto: REUTERS PHOTOGRAPHER / REUTERS/Scanpix

Täna antakse Norra pealinnas Oslos välja tänavune Nobeli rahupreemia. Selle pälvib igal aastal inimene või grupp, kes on teinud kõige enam maailmarahu edendamiseks.

Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvisid seksuaalvägivalla kui sõjarelva vastu võitlevad Kongo DV günekoloog Denis Mukwege ja Iraagi inimõigusaktivist ning sksuaalvägivalla ohver Nadia Murad. 

«Auhind anti püüdluste eest teha lõpp seksuaalvägivalla kasutamisele sõjarelvana,» ütles Nobeli komitee esimees Berit Reiss-Andersen. Mõlema laureaadi tegevus ulatub kaugemale ühe konflikti piiridest, lisati avalduses ja osutati liikumise #MeToo kandepinna laienemisele.

Iraagist pärit inimõigusaktivist Murad on üks umbes 3000 Jeziidi vähemusgrupi tüdrukutest ja naistest, kes 2014. aastal ISISe kätte sattusid ja seksorjadeks sunniti. Kuritarvitamine oli süstemaatiline ja osa sõjaväe strateegiast. Nobeli komitee sõnul kasutati seda relvana võitluses jeziidide ja teiste usuvähemuste vastu.

Maailmakuulus kirurg ja Mukwege on saanud oma koduriigis Kongo DVs omamoodi pelgupaigaks ja lootusallikaks tuhandetele naistele, kes on langenud seksuaalvägivalla ohvriteks.

Tema asutatud haiglas ravitakse julma vägistamise ohvriteks langenud naiste vigastusi ja neile pakutakse nõustamist ning psühholoogilist abi. Teda «nimetatakse meheks, kes parandab naisi».

Läinud aastal sai preemia tuumarelvade vastu võitlev organisatsioon Rahvusvaheline Kampaania Tuumarelvade Kaotamiseks (ICAN). Tegu oli 23. preemia pälvinud organisatsiooniga.

Mainekale auhinnale esitati tänavu 331 kandidaati, neist 216 on isikud ja 115 grupid. Valikuprotsess on äärmiselt salajane ja laureaati hoitakse viimse hetkeni saladuses.

Võitja valib välja viieliikmeline komitee ning kandidaate võivad üles seada valitsused, seadusandjad, ülikoolide professorid ja eelmised rahupreemia laureaadid.

Kandidaatide seas on näiteks Põhja-Korea president Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in ning USA president Donald Trump. Ukraina ülemraada esitas rahupreemia kandidaadiks Venemaal vanglakaristust kandva Ukraina filmirežissööri Oleh Sentsovi, kes täna lõpetas enam kui 140 päeva kestnud näljastreigi. Auhinnale kandideerib ka Paavst Fransiscus.

Esimesed Nobeli auhinnad anti välja 1901. aastal, Alfred Nobeli viiendal surma-aastapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles