Itaalia «Robin Hood» varastas 1 miljon eurot, mille andis vaestele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangajuht. Pilt on illustreeriv
Pangajuht. Pilt on illustreeriv Foto: Maximilian Fe / PantherMedia / Maximilian Fe/Scanpix

Itaalias varastas pangajuht jõukate pangaarvetelt üks miljon eurot, mille jagas vaestele.

«Robin Hoodiks» hakanud Gilberto Baschiera töötas Itaalia kirdeosa Forni di Sopra panga juhina, kui pangast tuli üks mees mees 2009. aasta finantskriisi ajal laenu küsima, kuid ta sissetulekud olid laenu saamiseks liiga väikesed, teatab theguardian.com.

Baschieral hakkas hätta sattunud mehest kahju ja ta võttis ühe jõuka kliendi kontolt raha, kandis selle mehe pangaarvele, näidates teda jõukamana, kui te tegelikult oli. Mees sai selle lisaraha tõttu laenu.

Raha andmine. Pilt on illustreeriv
Raha andmine. Pilt on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Baschiera kasutas sama skeemi veel mitme vaeste puhul, kes soovisid pangalaenu saada, et kas oma firma või kodu päästa.

Pangajuht ei võtnud sentigi endale, vaid andis kõik abivajajatele.

Baschiera advokaadi Roberto Mete sõnul lõi pangajuht kahekordse süsteemi, mis võimaldas tal raha ühelt kontolt teisele kanda ja teha vaeseid kliente laenuvõimelisteks.

Eurod
Eurod Foto: Panther Media/Scanpix

Baschiera rõhus inimestel aususele ja lootis, et nad maksavad millalgi neile antud raha  tagasi. Osa kliente aga ei teinud seda ja võimud said pangajuhi alluvate kaebuste põhjal sellisest skeemitamisest teada.

Udine piirkonna prokurör süüdistas 50-aastast pangajuhti pettuses ja raha kõrvaldamises. Sellele nädalal toimus kohus, mis määras Baschierale kahe aasta pikkuse vangistuse, kuid samas võeti arvesse, et tegemist oli tema esimese seaduserikkumisega ja karistusaeg on võrdlemisi lühike ning seega ei pea ta reaalselt vangi minema.

Siiski ei lõppenud Baschiera jaoks kõik hästi, sest ta vallandati pangajuhi kohalt ja ta on praegu töötu. Lisaks pandi ta maja müüki, et müügist saadava rahaga võlgu tasuda.

«Arvan, et ta ei tee seda enam kunagi. Kuid ta oli veendunud, et ta aitab inimesi, kes tõesti raha vajasid. Kuid nüüd kaotas ta nii töö kui kodu,» lisas advokaat.

Baschiera sõnas pärast kohtuotsust väljaandele Corriere della Sera, et ta tahtis aidata inimesi, kellele panga reeglite järgi ei saanud laenu anda ja enda silmis ei teinud ta midagi valesti.

Robin Hood on inglise keskaegsest pärimusest tuntud tegelaskuju. Enamasti kujutatakse teda kangelasena, kes röövib rikastelt ja annab vaestele. Tema seiklused on andnud ainest paljudele  lavastustele, filmidele, telesaadetele, raamatutele ja koomiksitele. Üks kuulsam Robin Hoodi kehastaja oli austraallasest näitleja Errol Flynn (1909 – 1959).  

Errol Flynn Robin Hoodina 1938. aasta filmis
Errol Flynn Robin Hoodina 1938. aasta filmis Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles