Hollandi peaminister õigustas Vene agentide vahistamata jätmist (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandist välja saadetud GRU agendid.
Hollandist välja saadetud GRU agendid. Foto: Hollandi kaitseministeerium

Hollandi julgeolekutöötajad otsustasid mitte vahistada küberrünnaku sooritamiselt ÜRO keemiarelvade järelevalveagentuurile teolt tabatud Vene luurajaid, sest vahejuhtum leidis aset väljaspool kriminaaljuurdlust, ütles peaminister Mark Rutte reedel.

Vene kodanikud, kes olid Hollandi luureteenistuste teatel Vene sõjaväeluureameti (GRU) töötajad, sõitsid aprillis Haagis elektroonikaseadmeid täis autoga Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) kõrval asuva hotelli parklasse ja asusid rahvusvahelise organisatsiooni arvutisüsteemidesse häkkima, teatas Hollandi valitsus neljapäeval.

Holland saatis tabatud neli Vene agenti otsekohe riigist välja.

Washington teatas samal päeval, et neli venelast on nende seitsme seas, kellele USA valitsus on globaalse häkkimisvandenõu eest süüdistuse esitanud. See tekitas küsimusi selle kohta, miks Hollandi võimud Vene agente ei vahistanud.

Häkkerite sihtmärgiks olid teiste seas Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW), globaalsed spordiühendused nagu FIFA ning Ühendriikide tuumaenergiafirma Westinghouse, ütles USA  justiitsministri abi riikliku julgeoleku küsimustes John Demers.

Rutte ütles iganädalasel pressikonverentsil, et Vene agendid tabasid «luure- ja julgeolekuteenistused seaduse raames, kuid tegemist polnud kriminaaluurimisega».

«Prioriteet oli selle operatsiooni peatamine...aga ka võimalikult suures koguses informatsiooni hankimine nende Vene spioonide tegevuse kohta,» sõnas Hollandi valitsusjuht, lisades, et ükski riik ei olnud seda teemat tõstatanud.

Vene kodanikud sisenesid Hollandisse diplomaatiliste passidega 10. aprillil ja tabati 13. aprillil OPCW peakorteri kõrval Marriotti hotellis teolt. Suurbritannia teatas, et aitas ära hoida OPCW traadita internetivõrkude ja salasõnade vastu suunatud rünnakut ajal, kui agentuur uuris märtsis Briti pinnal sooritatud närvimürgirünnakut endise topeltagendi vastu.

Hollandi ametnike sõnul leidsid riigi luureametnikud suure koguse tõendeid, mille seas olid antenn, sülearvuti ja isegi taksotšekk GRU Moskva peakorterist lennujaama.

Neli Vene agenti viidi kohe pärast tabamist Amsterdami Schipholi lennujaama ja pandi Moskva lennule.

«Neid otsekohe piirile saates õnnestus meil konfiskeerida nende isiklikud asjad, mida oli huvitav analüüsida,» sõnas Rutte. Just neil põhjustel otsustas Hollandi luureteenistuse MIVD direktor neid mitte vahistada, sõnas ta.

«Ta tegi sellise valiku. See ei ole kriminaaluurimine, vaid luureteenistuste spionaažijuurdlus luureoperatsiooni häirimiseks,» sõnas peaminister.

MIVD ülem kindralmajor Onno Eichelsheim esines neljapäeval Vene agentide vahistamata jätmise kohta sarnase selgitusega.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles