Sügisesed toimetused kasvuhoones

, köögiviljakasvataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga paari aasta järel on soovitatav eemaldada vähemalt 10 cm ulatuses kasvuhoone peenralt mulda ja see kevadel uuendada.
Iga paari aasta järel on soovitatav eemaldada vähemalt 10 cm ulatuses kasvuhoone peenralt mulda ja see kevadel uuendada. Foto: Kamilla Selina Lepik

Kasvuhoone ettevalmistamine talveks algab kohe pärast saagikoristust. Kasvuhoone tuleks esmalt desinfitseerida koos taimedega. Selleks on hea kasutada rohelise seebi või majapidamisseebi lahust, kasvuhoone-keldri septikut või keemilisi haiguste ja kahjurite tõrjepreparaate.

Soovitan kasutada kasvuhoone sisemuse puhastamiseks kasvuhoone-keldri septikut. Vahend kahjustab mikroorganismide rakukesti ja hävitab need. Kasutamisjuhend on pakendil.

Desinfitseerimist on parem teha päikesepaistelisel päeval, sest niiske ilmaga preparaadi toime väheneb. Valmistage töölahus pakendi õpetuse järgi, peske harjaga konstruktsioonid, pritsige aiapritsiga kasvuhoone lagi, seinad ja taimmaterjal nii tugevalt, et kasvuhoone lausa tilgub. Seejärel tuleb kasvuhoonel lasta kuivada.

Pärast kasvuhoone desinfitseerimist korjake kokku taimmaterjal, eemaldage sidumiseks kasutatud nöör, taimesildid, samuti liimpüünised. Taimed koos nööridega soovitan põletada. Kasvuhoone sisemus peske puhta veega üle, selleks võib kasutada aiapritsi.

Taimmaterjali ei tasu viia komposti, sest on oht, et osa kahjustajaid on alles jäänud. Juba sügisel pärast kasvuhoone korrastamist on hea kollased liimpüünised uuendada.

Kasutatud kassetid, potid ja muud töövahendid peske rohelise seebi või kaaliumpermanganaadi lahuses, loputage puhta leige veega, laske kuivada ja pakkige kastidesse.

Kasvuhoone peenrad kaevake korralikult läbi. Iga paari aasta järel on soovitatav eemaldada vähemalt 10 cm ulatuses peenralt mulda ja see kevadel uuendada. Värske muld või kasvuturvas mõjub taimekasvule hästi.

Korrastage kasvuhoone katkised osad. Sügisel-talvel on sageli tuuline ja sademerohke, igasugused katkised-lahtised osad saavad ilma käes veelgi rohkem kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles