Süüria sissirühmitus alustas raskerelvastuse äraviimist puhvertsoonist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mässuline Idlibi provintsis. Süüria režiim on pealetungi eel vägesid koondanud.
Süüria mässuline Idlibi provintsis. Süüria režiim on pealetungi eel vägesid koondanud. Foto: ZEIN AL RIFAI / AFP / Scanpix

Süüria Ankara-meelsed mässulised teatasid laupäeval, et on alustanud raskerelvastuse äraviimist kavandatud puhvertsoonist Idlibi provintsi ümber, mis kujundatakse Venemaa ja Türgi kokkuleppe alusel demilitariseeritud tsooniks.

Rahvuslik Vabastusrinne «on alustanud raskerelvastuse äraviimist tsoonist», ütles mässuliste koalitsiooni pressiesindaja Naji Mustafa AFP-le.

Ankara ja Moskva septembrikuine kokkulepe näeb ette U-kujulise demilitariseeritud puhvertsooni loomise Idlibi ümbrusse. Puhvertsoonis hakkaksid patrullima Türgi väed ja Vene sõjaväepolitsei.

Kokkuleppe järgi peavad kõik rühmitused loovutama plaanitud puhvertsoonis 10. oktoobriks raskerelvad ning äärmusrühmitused peavad piirkonnast lahkuma 15. oktoobriks.

Piirkonna domineeriv relvarühmitus Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ja Süüria endise Al-Qaeda haru juhitav džihadistide ühendus ei ole kokkuleppele ametlikult vastanud.

Türgi peamine liitlasrühmitus mässuliste hulgas, Rahvuslik Vabastusrinne, võttis leppe kõhklemisi vastu, kuid teatas, et ei luba tsooni Vene sõdureid.

Idlibi provints on Süüria valitsuse vastaste relvarühmituste viimane kants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles