Itaalia asepeaminister: eelarve asjus puudub plaan B (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Panther Media/Scanpix

Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio lubas laupäeval Euroopa Komisjoni vastuväidetest hoolimata minna edasi eelarvepuudujääki järsult suurendava eelarvekavaga, öeldes, et plaan B-d ei ole.

Itaalia teatas septembri viimasel nädalal, et plaanib järgmiseks kolmeks aastaks puudujääki mahus ligikaudu 2,4 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Eelmine valitsus kavandas puudujäägiks ainult 0,8 protsenti SKP-st.

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ja majandusvolinik Pierre Moscovici ütlesid reedel ühiskirjas Itaalia rahandusministrile Giovanni Triale, et on võtnud Itaalia kava teadmiseks ja lubasid «konstruktiivset dialoogi» eurotsooni suuruselt kolmanda majanduse EL-i reeglitega kooskõlla jäämise tagamiseks.

Itaalia majanduse habras seis on toonud EL-is taas pinnale mälestused kriisist ning Roomat võivad oodata EL-i karistusmeetmed, kui see jätkab bloki eelarve - ja kasvupakti rikkumist.

Itaalia esitab oma eelarve Brüsselile ülevaatamiseks ametlikult 15. oktoobril ning seda võivad oodata järgmise kahe nädala jooksul korrektuurid.

Juunis ametisse astunud eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5s) ja marurahvusliku Põhjaliiga valitsus jagas 4. märtsi valimiste eel kulukaid lubadusi, mis kinnistati hiljem valitsusprogrammis.

Lubaduste seas on ulatuslikud maksukärped koos baassissetulekuga töötutele ja madalapalgalistele, mis lähevad valitsusele maksma hinnanguliselt 100 miljardit eurot ajal, kui Itaalia riigivõlg küündib 132 protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles