Iraani kiitis heaks terrorismi rahastamise takistamise konventsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Iraani parlament kiitis täna heaks terrorismi rahastamise vastase eelnõu, mida peetakse oluliseks tuumaleppe elushoidmiseks.

Eelnõu poolt hääletas 143 seadusandjat 268st, sõnas parlamendispiiker Ali Larijani.

Parlamendi konservatiivid olid terrorismi rahastamise vastase konventsiooniga (CFT) ühinemise vastu.

Iraan on koos Põhja-Koreaga rahvusvahelise rahapesuvastase töökonna (FATF) mustas nimekirjas. Antud eelnõu oli üks neljast, mille Iraani valitsus on esitanud FATFi tingimuste täitmiseks ja nimekirjast eemaldamiseks.

Iraan on pikka aega toetanud Liibanoni šiialiikumist Hizbollah't ja Palestiina relvarühmitusi, mida lääneriigid peavad terroriorganisatsioonideks.

USA astus Iraaniga 2015. aastal sõlmitud rahvusvahelisest tuumaleppest välja ning on lubanud kehtestada Iraanile täiendavad sanktsioonid, kui ei täideta mitmeid nõudmisi, mille seas on relvarühmituste toetamise peatamine.

Leppe Euroopa riigid – Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa – on väljendanud USA otsuse suhtes pahameelt ning üritavad lepet elus hoida.

«Ei mina ega president saa kinnitada, et kõik probleemid (ÜRO konventsiooniga) ühinedes kaovad,» sõnas Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hääletuse eel peetud arutelus. «Kuid ma garanteerin seda, et mitte ühinemine annab USA-le veel ettekäändeid meie probleemide suurendamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles