Üllatav tehing: Graanul Invest müüs soojaäri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graanul Investi suuromanik Raul Kirjanen.
Graanul Investi suuromanik Raul Kirjanen. Foto: Tomi Saluveer /Scanpix

Adven Eesti teatas, et omandas Graanul Investi gruppi kuuluva Pelletiküte AS-i soojuse tootmise ärisuuna ja suurendas oma katlamajade portfelli kümne pelletikatlamaja võrra.

Omandamise tulemusena hakkab Adven soojusega varustama Kose kaugkütte piirkonda, kus on kolm katlamaja koguvõimsusega 5,5 megavatti. Lisaks omandas Adven veel seitse üle Eesti asuvat ärikliendi varustamiseks rajatud katlamaja, koguvõimsusega ligi 9 megavatti. Klientide varustamine energiaga jätkub samadel tingimustel, kuna soojuse müügilepingud tulevad äriüksuse koosseisus koos varadega üle ning kehtivad edasi, teatas Adven.

"Meie fookus on puidul ja selle väärindamisel ning soojuse tootmine on viimaste aastate kiire kasvu järel kujunenud pigem kõrvaltegevuseks. Oleme aruteludega jõudnud selleni, et mõistlik on kõrvalisemast ärist väljuda, et saaksime rohkem rõhku panna oma põhitegevusele. Seetõttu otsustasimegi usaldada katlamajad Advenile, kui oma ala eksperdile ning keskenduda ise pelletite tootmisele ja uute suundade arendamisele," ütles Graanul Investi tegevjuht Raul Kirjanen.

Adven Eesti tegevjuht Urmo Heinami sõnul on taoline leping kasulik mõlemale osapoolele. "Iga ettevõtte jaoks on vähemal või rohkemal määral eesmärgiks olla oma valdkonnas parim ning tagada järjepidev organisatsiooni kasv. Mitut tegevust põhifookuses hoides on keeruline sellist eesmärki efektiivselt täita. Seetõttu leian, et Graanul Investi otsus soojatootmine loovutada ettevõttele, kes tegeleb sellega põhitegevusena, on igati mõistlik ning nad on heaks eeskujuks teistele tootmisettevõtetele. Samas võimaldab ettevõtte kasv koos professionaalse üle-eestilise meeskonnaga tõsta Adveni efektiivsust ning seeläbi pakkuda klientidele veelgi suuremat lisandväärtust," ütles Adven Eesti tegevjuht Urmo Heinam.

Adven on üks suurimaid energiatootjaid Eestis, tegutsedes 18 kaugküttepiirkonnas üle Eesti. Ettevõte pakub energialahendusi tööstus- ja teenindussektoris, varustab soojusega era- ja ärikliente ning tegeleb maagaasi jaotusvõrgu haldamisega.

Graanul Invest on pelletite ja taastuvenergia tootmise, metsanduse ning bioprotsesside arendamisega tegelev ettevõte. Graanul Invest grupp on kasvanud Euroopa suurimaks pelletitoojaks, omades pelletitehaseid ja koostootmisjaamu üle Baltikumi. Kontserni käive oli mullu 278 miljonit eurot ja kasum 17,7 miljonit eurot.

Värskes rikaste TOPis oli Graanul Investi suuromanik Raul Kirjanen kolmandal kohal. Tema vara hinnati 212,6 miljonile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles