Nutikas soojuspump oskab kütta odavama elektriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ABC Kliima

Paljud mäletavad veel aegu, kui kahetariifne elekter õpetas meid pesema pesu nädalavahetustel, sest siis oli elekter odavam. Uuemad soojuspumbad kasutavad samuti säästmiseks odavat elektrit, kuid teevad seda palju paindlikumalt ja täiesti iseseisvalt.

Elektri hind kujuneb täna börsil. Erinevalt ammu tuttavast öö- ja päevaelektrist kasutatakse börsil tunnipõhist hinda. See tähendab seda, et ühe päeva jooksul on elektril kakskümmend neli tunnihinda.

Hinnakõikumised võivad olla üllatavalt suured. Võimalus elektri hinna arvelt säästa tekib sellest, et järgmise päeva tunnihinnad pannakse paika juba eelmisel päeval. Täna kell üks on kõigile teada, kui palju maksab elekter homme kell kuus hommikul või kell kaheksa õhtul.

Foto: ABC Kliima

Kes soovib säästa, sellel tasub elektrihindadel silm peal hoida. Veelgi mugavam on anda see töö NIBE soojuspumbale, mis teeb seda iga päev täiesti automaatselt ja ilma nurisemata.

Elektrikulu vähendamiseks on NIBE soojuspumbal vaja kolme asja – internetiühendust andmeserveriga, järgmise ööpäeva elektrihindu ja N-SPA juhtimistarkvara.

Esmalt laeb NIBE soojuspump alla  järgmise päeva elektrihinnad. Kui see on tehtud, valib N-SPA tarkvara välja soodsama hinnaga tunnid, kohandab valikut teie kodu küttevajadusega ning koostab soojuspumbale homseks uue optimaalse töögraafiku.

Tänu nutikale juhtimisele õnnestub NIBE soojuspumpadel säästa kuus keskmiselt isegi kuni 10% elektri börsihinnast. Mingit trikki siin ei ole. N-SPA-ga kasutab soojuspump elektrienergiat täpselt sama palju, kui ilma selleta. Sääst tuleb sellest, et soojuspump töötab rohkem siis, kui elektrienergia hind on soodne.

Kas odavama elektri kasutamine tähendab seda, et  toatemperatuur hakkab kõikuma? Lihtsamate “börsihinna jälgijate” puhul on see tõesti võimalik,  sest nende puhul lülitab relee lihtsalt kütte sisse või välja ja ei arvesta näiteks tarbevee soojendamise vajadusega.

NIBE juhtimistarkvara lähtub säästmisel ennekõike kasutaja eelistustest. Seade leiab säästuvõimalused ning kohandab küttetsüklid vastavalt sellele, millised mugavuse taseme piirid te olete varem soojuspumbale seadistanud. Tänu sellele on sisetemperatuuri kõikumised nii mõõdukad, et kodus olevad pereliikmed peaaegu ei märkagi neid.

N-SPA juhtimistarkvara on olemas kõikides NIBE õhk-vesi- ja maasoojuspumpades. Lisaks saavad sama säästuvõimalust kasutada kõik need, kellele on juba kodus kuni 10 aastat vana  NIBE õhk-vesi- või maasoojuspump. Selleks tuleb ABC Kliimast hankida uuenduskomplekt, mis õpetab ka vanema soojuspumba börsielektri hindadega arvestama. Erandiks on Nibe SPLIT mudelid, millega seda kasutada ei saa.

Tänapäeval on tehnoloogia areng jõudnud nii kaugele, et ainuüksi 5% efektiivsemate seadmete loomiseks tuleb kulutada miljoneid eurosid. NIBE soojuspumpadele on 10-protsendine säästuvõimalus lisatud täiesti tasuta. ABC Kliima kogemus kinnitab, et see annab ka Eestis NIBE soojuspumpade kasutajatele suure eelise.

Kui te soovite lisainfot NIBE õhk-vesi- ja maasoojuspumpade kohta, siis võtke ühendust ABC Kliima spetsialistidega või lugege lähemalt veebilehelt abckliima.ee.

Copy
Tagasi üles