Pompeo: Põhja-Korea lubab inspektorid tuumapolügoonile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid pühapäeval Pyongyangis.
USA välisminister Mike Pompeo ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid pühapäeval Pyongyangis. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Rahvusvahelised inspektorid lubatakse Põhja-Korea demonteeritavale tuumapolügoonile, ütles USA välisminister Mike Pompeo täna pärast kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Pompeo kohtus Kimiga eile Pyongyangis, et seiskunud tuumarelvitustamiskõnelustele uut hoogu anda.

«Esimees Kim kinnitas, et lubab inspektorid demonteeritud Punggye-ri tuumapolügoonile,» ütles Pompeo.

Põhja-Korea demonteeris riigi kirdeosas asuva Punggye-ri polügooni tänavu mais, kuid ei ole lubanud sinna rahvusvahelisi vaatlejaid. Hiina piiri lähedal mäe sees asuval polügoonil korraldati kõik kuus Põhja-Korea tuumakatsetust.

Pompeo ütles Soulis ajakirjanikele, et inspektorid lubatakse polügoonile niipea, kui pooled on logistikas kokku leppinud. Välisminister ei kommenteerinud Washingtoni võimalikke vastusamme.

«Põhja-Korea liikumine tuumavabadusele on pikk protsess,» ütles Pompeo. «Tegime kohtumisel märkimisväärseid edusamme.»

USA välisminister lisas, et Põhja-Korea ja Ühendriigid on üsna lähedal Kimi ja USA presidendi Donald Trumpi teise tippkohtumise aja ja koha otsustamisele.

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA teatel väljendas Kim kohtumisel tänu president Trumpi siiraste jõupingutuste eest Singapuri tippkohtumise kokkuleppe elluviimisel.

«Kim Jong-un hindas positiivselt arenevat olukorda Korea poolsaarel ja selgitas üksikasjaliselt denukleariseerimist puudutavaid ettepanekuid,» kirjutas KCNA.

Trump kirjutas täna Twitteris, et Pompeol ja Kimil oli hea kohtumine ning avaldas lootust uueks kohtumiseks esimees Kimiga lähitulevikus.

Trump ja Kim sõlmisid juunis Singapuris ajaloolisel tippkohtumisel üldsõnalise kokkuleppe Korea poolsaare tuumavabaks muutmiseks, kuid kõnelused on sestsaadik edenenud visalt ning suurt edasiminekut pole avalikkusele teadaolevalt olnud.

Põhja-Korea välisminister hoiatas 29. septembril ÜROs, et ilma vähimagi usalduseta Ühendriikide vastu puudub Põhja-Koreal kindlus riiklikus julgeolekus ja sellistes tingimustes ei ole mingit võimalust, et riik ennast esmalt ühepoolset relvistustab. Eelkõige soovib Põhja-Korea ÜRO ja USA sanktsioonide leevendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles