Moskva kutsub küberrünnaku-süüdistuse tõttu välja Hollandi suursaadiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Pavel Golovkin / AP / Scanpix

Vene välisministeerium kutsub seoses Hollandi väidetega venelaste küberrünnaku nurjamisest täna välja Hollandi suursaadiku Moskvas, teatas Vene riiklik uudisteagentuur.

«Hollandi suursaadik kutsutakse täna seoses Haagi desinformatsioonikampaaniaga välisministeeriumi,» ütles ministeeriumi allikas uudisteagentuurile RIA Novosti.

Vene välisminister Sergei Lavrovi sõnul on Venemaa vastu esitatud süüdistused küberkuritegudes arusaamatus.

«Minu arvates on see järjekordne näide megafonidiplomaatiast, kus riikidevaheliste probleemide lahendamiseks eiratakse seadusega loodud mehhanisme,» ütles Lavrov Moskvas pressikonverentsil.

«Vene spetsialistide aprillikuises sõidus Haagi ei olnud midagi salajast, see oli rutiinne käik. Nad ei varjanud ennast ei lennujaama saabudes, hotelli registreerides ega meie saatkonda külastades,» ütles Lavrov.

«Nad peeti kinni, neile ei selgitatud midagi, neil ei lubatud võtta ühendust meie saatkonnaga ja neil paluti lahkuda. See kõik tundub arusaamatusena, eriti kuna meile ei esitatud selle intsidendiga seoses protesti,» lisas minister.

Holland teatas neljapäeval, et nurjas aprillis Vene luuretöötajate küberrünnaku Haagis asuvale Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peakorterile, tabas neli Vene sõjaväeluure (GRU) töötajat teolt ja saatis nad rünnaku järel riigist välja.

Väidetava rünnakuplaani ajal uuris OPCW endise Briti-Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist märtsis Inglismaal Salisburys ning väiteid Süüria presidendile Bashar al-Assadile lojaalsete jõudude keemiarünnakust toona mässuliste käes olnud Douma linnale.

Väidetavad agendid kasutasid Vene diplomaatilisi passe.

Septembris kutsus Moskva seoses alusetute süüdistustega, mille kohaselt Vene spioonid üritasid häkkida Šveitsi sihtmärke, välja Hollandi suursaadiku Renée Jones-Bosi ja Šveitsi suursaadiku. Venemaa nimetab süüdistusi globaalsete küberrünnakute korraldamises spioonimaaniaks.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles täna, et Hollandi poolt eelmisel nädalal esitatud dokumendid ei tõenda Moskva seotust küberrünnakutega. «Kremli vaatevinklist pole midagi muutunud. Me ei näe üksikasjalikku argumenti ja eelistame detaile mitte kommenteerida».

«Me ei aruta rohkem neid teemasid ajakirjanduse vahendusel,» lausus Peskov ja ütles, et asjaga seotud ametkondade vahel on olemas toimivad sidekanalid, mille kaudu saab saata dokumente, tõendeid ja ametlikku informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles