PÖFF kuulutas välja esimesed võistlusfilmid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Costa Ricat esindab põhivõistluskavas Ishtar Yasini film «Kaks Fridat», peaosas Maria de Medeiros.
Costa Ricat esindab põhivõistluskavas Ishtar Yasini film «Kaks Fridat», peaosas Maria de Medeiros. Foto: Kaader filmist

Pimedate Ööde filmifestivali põhivõistlusprogramm tuleb tänavu geograafiliselt eriti rikas. Ainuüksi esimese kaheksa väljakuulutatud linateose seas on peale Euroopa Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikast ning Aafrikast pärit filmid.

Euroopat esindavad Taani režissööri Samanou Acheche Sahlstrømi «Kuni me kukume», Albaania režissööri Robert Budina «Pelgupaik pilvede keskel», Ungari režissööri Gábor Reiszi «Viletsad värsid» ja Soome režissööri Juha Lehtola «Inimese roll».

Põhja-Ameerikat esindab Kanada režissööri Bernard Émond’ «Elada siin», Kesk-Ameerikat Costa Rica režissööri Ishtar Yasini «Kaks Fridat» ja Lõuna-Ameerikat Kolumbia režissööri Rubén Mendoza «Uitav tüdruk».

Aafrikast asub võistlustulle Egiptuse režissööri Hadi Elbagoury «Külaline».

Koguni seitsme filmi puhul on tegu maailma-, ühe – «Elada siin» – puhul rahvusvahelise esilinastusega.

Valikusse kuuluvate linateoste režissööridest tuntuim on 67-aastane Bernard Émond, kelle filme on näidatud korduvalt ka Cannes´i, Berliini ja Toronto festivalil. PÖFFi vaatajale peaks tema töödest meenuma «Noveen» ja «Pärandus», aga ka Kanada Oscari-esitus „Elu olulised asjad”, millele Émond kirjutas stsenaariumi.

PÖFFil on linastatud veel Ishtar Yasini eelmist, debüütfilmi «Teel» ja Samanou Acheche Sahlstrømi eelmist, samuti debüütfilmi «Sinu käte vahel».

Robert Budina debüütfilm «Heitlus» on esindanud Albaaniat mitteingliskeelse filmi Oscari kategoorias. Ungarlase Gábor Reiszi eelmine, taas debüütfilm «Mingil seletamatul põhjusel» kuulus rohkem kui 30 festivali kavva.

Kaheksas filmis kaasategevatest näitlejatest on nimekaim «Kahe Frida» peategelast kehastav María de Medeiros, kes on võitnud ka Veneetsia filmifestivali parima naisnäitleja auhinna ja mänginud Quentin Tarantino filmis «Pulp Fiction».

Kogu põhivõistlusprogrammi avalikustab PÖFF 18. oktoobril.

Pimedate Ööde filmifestival leiab tänavu aset 16. novembrist 2. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles